Stochastic methods for the estimation of potential seismic damage
Olası deprem hasarının tahmini için stokastik yöntemler
  1. Tez No: 119398
  2. Yazar: AYŞEGÜL ASKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SEMİH YÜCEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: deprem hasar tahmini, hasar olasılık matrisi, kırılganlık eğrileri, güvenirlik kuramı, sismik dayanım indisi, diskriminant analizi, Düzce depremi. vı, earthquake damage estimation, damage probability matrix, fragility curves, seismic resistance index, reliability theory, discriminant analysis, Düzce earthquake. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
oz ©LASI DEPREM HASARLARININ TAHMİNİ İÇİN STOKASTİK YÖNTEMLER Askan, Ayşegül Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yürütücüsü: Prof. Dr. M. Semih Yücemen Temmuz 2002, 157 sayfa Deprem oluşumu ve yapısal davranıştaki belirsizlikler nedeniyle, deprem hasar tahminleri olasılıksal bir biçimde ele alınmalıdır. Bu çalışmada, Türkiye'deki az ve orta katlı betonarme binaların olası deprem hasarlarının tahmini için üç ayrı stokastik yöntem sunulmuştur. Bir hasar olasılık matrisi (HOM), belli bir takım kurallara uygun olarak tasarlanmış ve inşa edilmiş yapıların, değişik şiddetteki depremlere maruz kaldığında uğrayacağı hasarın olasılık dağılımını bir matris şeklinde gösterir. Bu çalışmada, ilk stokastik yaklaşım olarak, Türkiye'de son yıllarda meydana gelen depremlerde derlenen hasar verileri ile uzman görüşü birleştirilerek, her bir deprem bölgesi için“en iyi tahmin”hasar olasılık matrisleri geliştirilmiştir. İkinci yaklaşım, deprem yükü ile sismik dayanım büyüklüklerini rassal değişkenler olarak ele alan, güvenirlik kuramına dayalı bir modeldir. Bu modelde,olası deprem hasan, maksimum yer ivmesine veya deprem şiddetine bağlı olarak, hasar oranları dağılımı ile ifade edilmiştir. Üçüncü yaklaşım olarak, yakın zamanda meydana gelmiş depremlerden elde edilen hasar verileri üzerinde diskriminant analizi uygulanmış ve yöntem içinde yapılan sınıflandırmaya bağlı olarak, ilgili depremlerin şiddetlerine karşılık gelen hasar durumu olasılıkları hesaplanmıştır. Elde edilen hasar olasılık dağılımları, değiştirilmiş Mercalli şiddet ölçüsüne bağlı olarak ifade edilmiş ve üç yöntemle bulunan sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STOCHASTIC METHODS FOR THE ESTIMATION OF POTENTIAL SEISMIC DAMAGE Askan, Ayşegül M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Semih Yücemen July 2002, 157 pages Due to uncertainties involved in both occurrences of earthquakes and structural responses, earthquake damage prediction has to be treated in a probabilistic manner. In this study, three stochastic methods, for the prediction of potential seismic damage to low and mid-rise reinforced concrete buildings in Turkey, are presented. A damage probability matrix (DPM) expresses what will happen to buildings, designed according to some particular set of requirements, during earthquakes of various intensities. In this study, as the first approach,“best estimate”damage probability matrices for each seismic zone are developed by combining expert opinion and the damage statistics compiled from the recent earthquakes occurred in Turkey. Second approach involves a reliability-based model, which treats the earthquake force and seismic resistance as random variables. This mmodel expresses potential seismic damage in the form of a damage rate distribution, which is a function of modified Mercalli intensity or peak ground acceleration. As the third methodology, discriminant analysis technique is utilized to carry out a statistical analysis on the damage data compiled during recent earthquakes that occurred in Turkey. Based on the classification procedure involved in this technique, the damage state probabilities corresponding to modified Mercalli intensity levels of the relevant earthquakes, are obtained. The stochastic damage profile obtained according to these three methods is expressed in terms of modified Mercalli intensity scale and the results are compared with each other.