Synthesis and optimization of TEMPO based polymeric oxidation catalysts
TEMPO temelli polimerik yükseltgeme katalizörlerinin sentezlenmesi ve optimizasyonu
- Tez No: 119402
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR TANYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: TEMPO, Halka Açılımlı Metatez Polimerleşmesi, alkolleri yükseltgeme katalizörleri, Anelli yükseltgeme yöntemi, TEMPO, Ring Opening Metathesis Polymerization, alcohol oxidation catalysts, Anelli oxidation. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz TEMPO TEMELLİ POLİMERİK YÜKSELTGEME KATALİZÖRLERİNİN SENTEZLENMESİ VE OPTİMİZASYONU TOSUN, AYŞEGÜL Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Cihangir Tanyeli Eylül 2002, 71 sayfa Serbest nitroksil radikalleri alkollerin yükseltgenme reaksiyonlarında popüler katalizör maddelerdir. Bu tezde, TEMPO temelli polimerik katalizör sistemler sentezlendi. Bu katalizör sistemlerin en önemli özelliği homojen ve geri kazanılabilir olmasıdır. Sentezleme aşamasında, monomer yapılar kolay elde edilebilen norbornen türevlerinden Mukaiyama reaksiyonu ve DCC'li bağlama yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen tek ve çift TEMPO içeren monomer yapılar halka açılımlı metatez polimerleşmesi (ROMP) uygulanarak kontrollü olarak polimerleştirildi. Bu polimerik katalizörlerin aktivite testleri bazı primer alkoller yükseltgenerek yapıldı. Ürünler ve dönüşüm için gerekli olan süre gaz kromatografisi ile belirlendi. Tüm ürünlerin yapısı ^-NMR, 13C-NMR, Kütle ve İR spektroskopisi ile tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND OPTIMIZATION OF TEMPO BASED POLYMERIC OXIDATION CATALYSTS TOSUN, AYŞEGÜL M.S.. Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Cihangir Tanyeli September 2002, 71 pages Free nitroxyl radicals are popular in alcohol oxidation reactions as catalysts. The most useful ones are TEMPO (2,2,6,6-tetramethylpiperidinoxyl) derivatives. In this thesis, TEMPO based polymeric catalyst systems were synthesized. The most important property of these catalysts are being homogeneous and recyclable systems. In the synthetic strategy, the monomer systems which are needed for polymerization were synthesized from easily available norbornene derivatives via Mukaiyama and DCC coupling reactions. The resultant one and two TEMPO unit containing systems were polymerized in a controlled way by ROMP (Ring Opening Metathesis Polymerization). The activity test of these new catalysts were done by the oxidation of several primary alcohols. The yields and time for transformation were determined by the help of gas chromatography. All the products were identified by ^-NMR, 13C-NMR, MS and IR spectroscopy. m