Low velocity ballistic impact behaviour of the Al-matrix composites
Alüminyum matrisli kompozitlerin düşük hız balistik davranışları
- Tez No: 119409
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÖGEL, PROF. DR. ORHAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağırlık-Düşme Testi, Düşük Hız Balistiği, Al Bazlı B4C Kompozitleri, Sıcak Pres, Toz Metalürji vı
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
öz ALÜMİNYUM MATRİSLİ KOMPOZÎTLERİN DÜŞÜK HIZ BALİSTİK DAVRANIŞLARI Kaya, Seyfi Yüksek Lisans, Metaluji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.. Dr. Bilgehan ÖGEL Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan YILDIRIM Ocak 2002, 82 sayfa Bu çalışmada, ağırlık-düşme testi farklı malzemelerin düşük hız balistik davranışları için kullanılmıştır. Testin içeriği 4 metre yükseklikten serbest düşen 5kg çekiç ile, malzemeyi delen çapı 8mm olan çubuktur. Test için kullanılan kriter, test edilen parçanın deline bilmesi/delinememesinin yanısıra kırılma mekanizma sıdır. Test malzemeleri olarak Ck67 çeliği, saf Al ve AI-B4C kompozitleri seçilmiştir. Ck67 çelik levha 800 MPa ve daha yüksek çekme dayanımı elde etmek üzeresertleştirilip menevişlenmiştir. A1-10%B4C (hacimce) ve A1-30%B4C (Hacimce) kompozitleri nitrojen atmosferi altında sıcak presleme yöntemiyle üretilmiştir. Çekiç çarpması sonrasında saf Al ve AI-B4C kompozitleri delinerek kırılmıştır. Ck67 çeliğinde ise Çekme Dayanımları 827 MPa veya daha yüksek olduğunda çelik plakaları delinememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOW VELOCITY BALLISTIC IMPACT BEHAVIOUR OF THE Al-MATRTX COMPOSITES Kaya, Seyfı M.S. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgehan ÖGEL Co-Supervisor: Prof. Dr. Orhan YILDIRIM January 2002, 82 pages In this study, a drop-weight set-up was used for low velocity ballistic behaviour of various materials. The test includes the free fall of 5 kg hammer from a height of 4 m and impacting the specimen with a 8 mm diameter punching rod. The criteria in the test is penetration/no penetration as well as the failure mechanism in the tested specimen. The test materials were selected as Ck67 steel, pure Al, and AI-B4C composites. The Ck67 steel plate was quenched and tempered to yield UTS of 800 MPa and higher. Al-10vol%B4C and Al-30vol%B4C composites were produced by hot pressing under Nitrogen atmosphere. iiiBoth pure Al and AI-B4C composites were failed by total penetration when impacted by the hammer. In the case of Ck67 steel, the plates could not be penetrated, when their UTS were 827 MPa or higher. Keywords. Drop- Weight Test, Low Velocity Ballistic, Al Matrix B4C Composites, Hot Press, Powder Metallurgy IV