Wear behavior of H10A AISI/ SAE steel nitrided by various methods
Değişik ortamlarda nitrürlenmiş H10A AISI/ SAE çeliğinin aşınma tavrı
  1. Tez No: 119410
  2. Yazar: KORAY YURTIŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrasyon, Beyaz Tabaka, Nitrasyon Derinliği, Sıcak Dövme, FBD (Fiziksel Buhar Depozisyonu). iv, Nitriding, Compound Layer, Case Depth, Hot Forging, PVD. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
öz DEĞİŞİK ORTAMLARDA NÎTRÜRLENMİŞ H10A AISI/SAE ÇELİĞİNİN AŞINMA TAVRI Yurtışık, Koray t. Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Filiz Sarıoğlu Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay Ankara Ocak 2002, 96 sayfa Tuz banyosu, vakum (gaz) ve iyonic (plazma) nitrasyon ve dubleks işlemi uygulanmış çelik kalıpların (H10A AISI/SAE) aşınma tavrı çalışılmıştır. Bu kalıplar, 1050°C sıcaklığındaki çelik pastaların (52100 AISI/SAE), 700 MPa altında ve 0.3 - 0.4 saniye işlem süresiyle rulman bilezikler oluşturmak üzere sıcak dövme işleminde kullanılırlar. Nitrürlenmiş kalıplar ve nitrürlenmemiş karşılıkları, optik, taramalı elektron mikroskobu, x-ray difraksiyon tekniği ve mikro-sertlik belirleme işlemleriyle incelenmiştir. Kalıpların servis ömrü, dövme hattı üzerinde belirlenmiştir. Nitrasyon ve dubleks işlem teknolojilerinin kalıpların ömrünü 1.3 ile 1.6 kat arasında arttırdığı gözlemlenmiştir. Nitrürlenmiş kalıpların yüzeyinde oluşan tabakalı mikroyapı ve bu yapının sıcak dövme işleminde karşılaşılan aşınma mekanizmalarına etkisi ve de yine nitrasyon sonucunda oluşan beyaz tabakanın tribolojik tavrı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WEAR BEHAVIOR OF H10A AISI/SAE STEEL NITRIDED BY VARIOUS METHODS Yurtışık, Koray M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Filiz Sarıoğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Alpay Ankara January 2002, 96 pages Wear performance of salt-bath, vacuum, ion nitrided and duplex treated (nitrided and ceramic coated by physical vapor deposition technique) steel dies (H10A AISI/SAE) were studied. The dies were used for forging of steel pastes (52100 AISI/SAE) at 1050°C under 700 MPa for 0.3 - 0.4 seconds during production of bearing rings. The nitrided and un-nitrided dies were investigated via optical and scanning electron microscopy, x-ray diffraction and micro-hardness determination procedures. The service lives of dies were determined under real plant operation conditions. The nitriding and duplex treatment technologies improved the service life by 1.3 to 1.6-fold. The characteristics of layered microstructure on surface of the nitrided steel dies and effects of such layers on the wear phenomenon in hot forging operation and the tribological behavior of compound (white) layer and plasma vapor deposited ceramic coating were discussed.