Segmentation based distortion equalizing image coding
Bölütlemeye dayalı bozulma dengeleyici görüntü kodlama
  1. Tez No: 119408
  2. Yazar: EVREN İMRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bölütlemeye dayalı sıkıştırma, görsel kalite, algılanan bozulmanın eşitlenmesi, dalgacık temelli kodlama, zincir kodlama, aritmetik kodlama, basamaklara göre optimize hiyerarşik bölge birleştirme, havza algoritması, ikili ayırma ağacı. vı, Segmentation based compression, visual quality, perceived distortion equalization, wavelet based coding, chain coding, arithmetic coding, stepwise optimal hierarchical region merging, watershed algorithm, binary partition tree IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
öz BÖLÜTLEMEYE DAYALI BOZULMA DENGELEYİCİ GÖRÜNTÜ KODLAMA İmre, Evren Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mete Severcan Haziran 2002, 83 Sayfa Görüntü sıkıştırma alanında, resmin sayısal temsiline bağlı bozulma ölçekleri, eğer insan görme sisteminin özellikleri gözöüne alınmazsa, tatmin edici olmayabilir. Sıkça karşılaşılan sorunlar arasında kenarların flulaşması ve elde edilen resmin farklı bölgelerinin farklı kalitelerde olması sayılabilir. Bu çalışma, yukarıdaki sorunları çözerek, algısal olarak yüksek görüntü kalitesine sahip görüntü sıkıştırmayı hedeflemektedir. Önerilen metod, bozulma eşitleyen kodlayıcı (BEK), sınır-desen yaklaşımına dayanmaktadır. Görüntü önce bölütlenir, daha sonra her bölgenin sınırlan ve deseniyle ilgili bilgiler ayrı ayrı kodlanır. Sınır bilgisinin kullanımı, kenarların flulaşmasını önler. Algılanan bozulmanın dengelenmesi ise,önce(algılanan) bozulma için bir ölçek tanımlanması, daha sonra da bütün bölgelerdeki bozulmanın bu ölçeğe göre dengelenmesiyle gerçekleştirilir. Bu yaklaşım, her bölgeye bir öncelik kriterine göre bit ayrılması şeklinde genellenebilir. Çalışma, BEK'in amaçlarına ulaştığını, ancak sıkıştırılan resimlerin çok büyük olmaları nedeniyle, BEK'in kullanışsız olduğunu gösteriyor. Ancak performansı, esneklik gerektiren bazı özel uygulamalarda kullanılmasını sağlayacak bir noktaya getirilebilir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEGMENTATION BASED DISTROTION EQUALIZING IMAGE CODING İmre, Evren M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mete Severcan June 2002, 83 Pages In image coding, measures of distortion based on image statistics may be disappointing, if properties of human visual system are not considered. Common problems are smoothed edges and different reconstruction qualities of different regions in the image. This study aims to achieve image coding with perceptually good reconstruction quality, by seeking solutions to the above problems. Proposed scheme, distortion equalizing coder (DEC), is based on contour- texture approach. Image is segmented, and, contour and texture information for each region is encoded separately. Use of contour information prevents smoothing. Equalization of perceived distortion is achieved by first defining a measure of (perceived) distortion, and then, equalizing reconstruction quality for all regions using this measure. This method can be generalized, so that bits can be allocated to regions according to some priority criteria.The study reveals that, although DEC improves visual quality, the rate of the coded image is too high, so, DEC is unfeasible in general. But, its performance may be improved to a point that it may be useful for some specific applications requiring flexibility.