Comparative study of base isolated systems
Zemin izolasyonlu sistemlerin kıyaslanabilir çalışması
- Tez No: 119415
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞURHAN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin İzolasyonu, Perde Duvar, Sismik İzolasyon, Sismik Yapısal Davranış, Base Isolation, Shear Wall, Seismic Isolation, Seismic Structural Response
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
V öz ZEMİN İZOLASYONLU SİSTEMLERİN KIYASLANABİLİR ÇALIŞMASI Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Uğurhan AKYÜZ Nisan 2002, 93 sayfa Bu tez genel olarak depremlerin binalara etkisini, ve binaların bu yüklere verdikleri cevaplan incelemektedir. Depreme dayanıklı ileri bina dizayn tekniklerine kısaca değinildikten sonra, bu tekniklerin en çok kullanılanı olan. Zemin İzolasyonuna değinilmektedir. Zemin izolasyonun tarihsel geçmişi, ana ilkeleri ve dünyada kullanım alanlarına da değinilmektedir. Zemin izolasyonun etkililiğinin incelenmesi maksadıyla üç katlı üç bina çıplak, sönümletici ve izolasyonlu olarak SAP 2000 ile modellenmekte ve sonuçlar kıyaslanmaktadır. Kıyaslanabilirliğin sağlanması maksadıyla program girdileri aynı tutulmuş ve deformasyon, peryot, ve kuvvetler gibi çıktıların değerleri kıyaslanmıştır. Bu bölümden sonra, deneysel bir çalışmada kullanılan üç katlı bir bina tipik bir izolatör tipinin bulunması için modellenmiştir. Bu modeldeVI kullanılan izolatör, daha sonra altı katlı bir binaya yerleştirilerek binanın davranışı incelenmeye çalışılmıştır. Bina perdeduvarın çıplak ve izolasyonlu sistemlere etksininde gözlenebilmesi için, perde duvarlı ve perde duvarsız olarak modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT COMPARATIVE STUDY OF BASE ISOLATED SYSTEMS TÜRKMEN, Fatih MSc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Uğurhan AKYÜZ April 2002, 93 pages This thesis is mainly concerned with providing brief knowledge about the effects of earthquakes on buildings and their response to earthquake forces. Principles of advanced passive earthquake resistant design techniques are also presented. Next, the use of the most common passive earthquake resistant design technique; i.e., base isolation is described, with its historical background, main principles and usage in the world. In order to evaluate the effectiveness of base isolation, and the performance of base isolated buildings, three story three frames are modeled with SAP 2000. Bare, Damped and Isolated respectively are compared. For the sake of comparability of the results, the input data for the three frames are kept the same and the output values such as deformation, periods of the buildings, force values are compared. After thisIV stage, a three story structure from an experimental study is modeled in order to find the typical usage of an isolator. After obtaining this specific type of isolator, it is placed in a 6-story structure for the aim of investigating the main benefits of isolators. The structure is modeled in two cases; with and without shearwalls for the aim of evaluating the effect of shearwalls on to the behavior of the fixed and isolated structure.