Polymerization and characterization of isobutyl methacrylate
Isobutilmetilakrilatın polimerleşmesi ve polimer karakterizasyonu
- Tez No: 119418
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: isobutilmetilakrilat, gama ışını, katkısız polimerleşme, çözeltide polimerleşme, zincir transferi, viskozite, ışık saçılması, karakterizasyon. iv, isobutyl methacrylate, gamma radiation, bulk polymerization, solution polymerization, chain transfer, viscosity, light scattering, characterization. iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
öz IZOBÜTİLMETİLAKRİLAITN POLİMERLEŞMESİ VE POLİMER KARAKTERİZASYONU İnci, Esin Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Usanmaz Ocak 2002, 71 sayfa Metilakrilat polimerler kaplama, yapıştırıcı, tekstil, yağ katkıları, biomedikal ve optik uygulamalarda önemli bir yere sahiptir. Monomer kolaylıkla ve hızlı şekilde polimerleşir. Bu araştırmada, izobütilmetilakrilatın katkısız ve çözeltide gama ışınlan ile polimerleşmesi üzerine çalışıldı. Monomerin katkısız polimerleşmesi vakum altında ve açık havada yapıldı. S-biçimli polimerleşme grafiği çok kısa bir özivme zamanı gösterdi. Elde edilen polimerler birçok çözücünün içinde çözünmedi. Büyük olasıkla polimerler çok yüksek çapraz bağlama ve molekül ağırlığına sahiptirler. Bu sorunu ortadan kaldırmak için monomer toluen ve diklorometan içinde polimerleştirildi. Bu çözücüler için zincir transfer sabitleri hesaplandı. Molekül ağırlığı ışık saçılması yöntemi ve viskosite ile bulundu. Molekül ağırlığının kullanılan çözücüye ve çözücü-monomer oranına bağlı olduğu görüldü. Polimerin viskoziteleri ışık saçınım yöntemi ile ölçülerek molekül ağırlıkları, K(3.96xl0"5) ve a (0,71) sabitleri bulundu. Polimerin karakterizasyonu FTIR, DSC ve *H, 13C NMR yöntemleriyle yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMERIZATION AND CHARACTERIZATION OF ISOBUTYL METHACRYLATE İnci, Esin M.Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ali Usanmaz January 2002, 71 pages Methacrylic polymers possess a remarkable combination of useful properties, including coatings, adhesives, textiles, oil additives, biomedical appliances, and optical applications. The monomer polymerizes rapidly and readily. In this study, the polymerization of isobutyl methacrylate was studied in bulk and solution by gamma radiation. The polymerization in bulk form was carried in vacuum and in open atmosphere. The polymerization curves showed S-type behavior and auto acceleration. The polymers obtained were insoluble in most common solvents. Most probably, they have very high molecular weights and are crosslinked. In order to overcome this problem, isobutyl methacrylate was polymerized in toluene and dichloromethane solutions. Chain transfer constants were calculated for these solvents. The molecular weights of polymers were measured by light scattering and viscosity methods. It was seen that the molecular weight of polymer depends on both the nature of solvent and the solvent-monomer ratio. K (3.96xl0"5) and a (0,71) constants in viscosity-molecular weight relation were calculated from data obtained by light scattering and viscosity in toluene at 25° C. The polymer was characterized by FTIR, DSC and !H and 13C NMR techniques.