Effect of surface roughness on wall slip in flow of suspensions
Süspansiyon akışında yüzey düzgünsüzlüğünün yüzey kaymasına etkisi
  1. Tez No: 119453
  2. Yazar: SERGÜL AÇIKALIN GÜLMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey Kayması, Konsantre Süspansiyonlar, Viskozite, Yüzey Düzgünsüzlüğü. vı, Wall Slip, Concentrated Suspensions, Viscosity, Surface Roughness. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz SÜSPANSİYON AKIŞINDA YÜZEY DÜZGÜNSÜZLÜĞÜNÜN YÜZEY KAYMASINA ETKİSİ Gülmüş Açıkakn, Sergül Doktora, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Ekim 2002, 171 sayfa Özellikle konsantrasyonu maksimum dolgu oranına yakın olan konsantre süspansiyonların akışında, yüzey kayması reolojik özellikler üzerinde oldukça etkili bir faktördür. Yüzey kayması nedeniyle, reolojik verilerde gözlenebilecek yanılsamaların düzeltilmesinden sonra, maksimum dolgu oranına yakın olan konsantre süspansiyonlarda Newtonian olmayan bazı reolojik davranışlar gözlemlenmiştir. Çalışılan süspansiyonların gerçek reolojik davranışlarının karakterizasyonu için, paralel diskli reometrede,“farklı disk aralıkları metodu”kullanılmıştır. Çalışılan süspansiyonlar; Hidroxil Tersiyer Polibutadien (HTPB) polimeri içindekiortalama tanecik çaplan 37 ile 231 mikrometre arasında değişen Poli Metil Metakrilat (PMMA) taneciklerinden oluşmuştur. Bu çalışmanın amacı, değerleri 0.49 ile 1.5 mikrometre arasında değişen disk yüzey düzgünsüzlüğünün, disk yapım malzemesinin, tanecik boyutunun ve süspansiyonlardaki hacimsel katı konsantrasyonunun, yüzey kaymasına ve vizkoziteye olan etkilerini incelemektir. Çalışma sonucunda, süspansiyondaki hacimsel katı konsantrasyonu artarken, yüzey kayma hızının ve vizkozitenin de arttığı görülmüştür. Bununla birlikte, hacimsel tanecik konsantrasyonunun, maksimum dolgu oranının % 8 Tinden daha yüksek olduğu durumlarda, Newtonian olmayan davranışlar saptanmıştır. Tanecik boyutu ile yüzey kayma hızının arttığı, ancak vizkozitenin düştüğü gözlenmiştir. Diğer yandan, ortalama tanecik boyutunun disk yüzey düzgünsüzlüğüne oranı 20' ile 100 arasında olduğunda, yüzey kayma hızının ve vizkozitenin yüzey düzgünsüzlüğünden etkilenmediği anlaşılmıştır. Son olarak, çalışılan süspansiyonların vizkozitelerinin, disk yapım malzemesinden etkilenmediği gözlenmiştir. Cam yüzeyler en yüksek, alüminyum yüzeyler ise en düşük kayma hızım oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF SURFACE ROUGHNESS ON WALL SUP IN FLOW OF SUSPENSIONS Gülmüş Açıkalın, Sergül Ph. D., Department of Chemical Engineering Supervisor Prof. Dr. Ülkü Yılmazer October 2002, 171 pages For especially highly concentrated suspensions, slip at the wall is a controlling phenomenon on their rheological behavior. Upon correction for slip, concentrated suspensions are observed to have non-Newtonian behavior. In this study, in order to find out the true rheological behavior of model concentrated suspensions,“multiple gap separation method”is used in a parallel disc rheometer. The model suspensions studied are Poly Methyl Methacrylate (PMMA) particles having the average particle sizes in the range of 37-231 micrometer, in Hydroxyl Terminated Polybutadiene (HTPB). The aim of this study is to investigate the effect of disc surface roughness in the range of 0.49-1.5 micrometers, particle insize, disc construction material and solid particle volume fraction on the wall slip and the true viscosity of model concentrated suspensions. It is observed that, as the volume fraction of particles increases, the wall slip velocity and the viscosity corrected for slip effects also increase. In addition, for the model suspensions in which the solid volume fraction is higher than 81% of the maximum packing fraction, Non- Newtonian behavior is observed upon wall slip correction. On the other hand, as the particle size increases, the wall slip velocity is observed to increase and the true viscosity is observed to decrease. The wall slip velocity and the viscosity are found to be independent of surface roughness for particle size to disc surface roughness ratios of 80-250. Also, the true viscosity is found not to be affected by the rheometer surface construction material. Glass surfaces result in the highest slip velocity, whereas aluminum surfaces result in the lowest slip velocity.