Genetic relationship of wild and primitive wheat species from Turkey based on microsatellite markers and ancient DNA analysis
Türkiye'den yabanıl ve ilksel buğday türlerinin mikrosatelit belirteçleri ve arkeolojik DNA analizine dayalı genetik ilişkileri
- Tez No: 119466
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHİNUR S. AKKAYA
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
 - Anahtar Kelimeler: Buğday, moleküler belirteç, mikrosatelit, BDDT, Aegilops, Triticum, arkeolojik DNA, glütenin, Çatalhöyük, Türkiye. «Sî, Wheat, molecular marker, microsatellite, SSR, Aegilops, Triticum, ancient DNA, glütenin, Çatalhöyük, Turkey. ıv 'îLC¥ÜKM!iiıOoK, .::^ W.....JS^MM
 - Yıl: 2002
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 194
Özet
oz TÜRKİYE'DEN YABANIL VE İLKSEL BUĞDAY TÜRLERİNİN MİKROSATELİT BELİRTEÇLERİ VE ARKEOLOJİK DNA ANALİZİNE DAYALI GENETİK İLİŞKİLERİ Bilgiç, Hatice Doktora, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mahinur S. Akkaya Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aykut Kence Ağustos 2002, 173 sayfa Bu çalışmanın ilk kısmında, Türkiye'de yetişen ve birbiri ile yakından ilişkili olan yabanıl ve ilksel buğday türleri, Basit DNA Dizilim Tekrarları (BDDT) ya da mikrosatelit belirteçleri kullanılarak aralarındaki genetik ilişkiyi saptamak üzere ilk defa incelenmiştir. Bu çalışmada, 10 yabanıl buğday türü {Aegilops biuncialis, Aegilops caudata, Aegilops columnaris, Aegilops cylindrica, Aegilops geniculata, Aegilops speltoides, Aegilops neglecta, Aegilops triuncialis, Aegilops umbellulata ve Aegilops tauschii) ile 5 ilksel buğday türü {Triticum boeoticum, Triticum monococcum, Triticum urartu, Triticum dicoccum, Triticum dicoccoides) ve ek olarak, Türk durum {Triticum durum) ve ekmeklik {Triticum aestivum) buğday çeşitleri incelenmiştir. Bu doktora çalışmasının ikinci kısmında, Türkiyenin çeşitli arkeolojik kazı alanlarından elde edilen buğday örneklerinden ilk defa elde edilen arkeolojik DNA, arkeolojik buğdaylar ile günümüze ait buğday türlerinin glütenin protein lokusundaki genetik benzerlikleri açısından incelenmiştir. İncelenen modern buğday örnekleri Aegilopstauschü, Triticum boeoticum, Triticum monococcum, Triticum urartu, Triticum dicoccum, Triticum dicoccoides, Triticum durum ve Triticum aestivum türlerini kapsamaktadır. Arkeolojik örneklerin ise baskın olarak Triticum aestivum/ Triticum durum içermekle beraber Triticum dicoccoides ve Triticum monococcum da bulunduğu saptanmıştır. Günümüze ait yabanıl-ilksel buğday türleri ile arkeolojik buğdaydan elde edilecek sonuçlarla birleştirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, buğdayın evrimi ve yayılışı açılarından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC RELATIONSHIP OF WILD AND PRIMITIVE WHEAT SPECIES FROM TURKEY BASED ON MICROSATELLITE MARKERS AND ANCIENT DNA ANALYSIS Bilgiç, Hatice Ph.D. Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mahinur S. Akkaya Co-supervisor: Prof. Dr. Aykut Kence August 2002, 173 pages In the first part of this study, wild and primitive wheat species, and modern wheat cultivars from Turkey were analysed for the first time to obtain genetic relationship between these closely related taxa by Simple Sequence Repeat (SSR) or microsatellite markers. 10 wild wheat species (Aegilops biuncialis, Aegilops caudata, Aegilops columnaris, Aegilops cylindrica, Aegilops geniculata, Aegilops speltoides, Aegilops neglecta, Aegilops triuncialis, Aegilops umbellulata and Aegilops tauschii) and 5 primitive wheat species (Triticum boeoticum, Triticum monococcum, Triticum urartu, Triticum dicoccum, Triticum dicoccoides) were analysed in this work in addition to durum {Triticum durum) and bread {Triticum aestivum) wheat cultivars from Turkey. In the second part of this PhD study, ancient DNA of the wheat samples recovered from Turkish archaeological sites were analysed for the first time to assess their genetic similarity with the contemporary wheat species at HMW glütenin protein loci. Contemporary wheat species that were analysed included Aegilops tauschii, Triticumboeoticum, Triticum monococcum, Triticum urartu, Triticum dicoccum, Triticum dicoccoides, Triticum durum and Triticum aestivum whereas archaeological wheat samples determined to contain predominantly Triticum aestivum! 'Triticum durum but also Triticum dicoccoides and Triticum monococcum. The results obtained from ancient wheat and contemporary wild-primitive wheat species were combined and compared. Results were discussed in respects of evolution and spread of wheat.