Institutional aspects of regional/ local economic development
Bölgesel/ yerel ekonomik gelişmenin kurumsal yönleri
  1. Tez No: 119469
  2. Yazar: TANYEL ÖZELÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDA ERAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel ekonomik gelişme, yeni kurumsallaşma, kurumsal ekonomi, evrimci ekonomi, sanayi bölgeleri, sosyo-mekansal, sosyo-ekonomik coğrafya vı, Local economic development, new institutionalism, institutional economics, evolutionary economics, industrial districts, socio-spatial, socio-economic geography. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
oz BÖLGESEL/YEREL EKONOMİK GELİŞMENİN KURUMSAL YÖNLERİ Özelçi, Tanyel Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ankara, Türkiye Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayda Eraydın Mart 2002, 284 sayfa Tezin ana hedefi kurumsal faktörlerin bölgesel/yerel ekonomik gelişim üzerindeki etkisini anlamaktır. Tezin temel önermesi; kapitalist gelişimin, bölgelerin mekansal organizasyon ve üretimde temel birimler olduğu bir aşamaya girmekte olduğu ve yeni küresel rekabet ortamında bölgesel düzenleme konularının ekonomik gelişimin devam ettirilmesinde yaşamsal rol oynadığıdır. Bu çalışmanın kapsamı; bölgesel gelişim süreçleri ile ilgili değişen genel teorileri incelemek, yirminci yüzyılda meydana gelen, bölgesel ekonomileri etkileyen değişimleri ve küresel üretim ve düzenleme mekanizmalarındaki dönüşümleri incelemek, - yerel ekonomilerin kurumsal yapışım incelemek için çerçeve geliştirmek, yerel ekonomik gelişmenin kurumsal yönünü dünya ve Türkiye örnekleri çerçevesinde tartışmak - yeni bir model araştırmaktır. Çalışma, düzenlemeci teori, kurumsal ekonomi, ekonomik coğrafya gibi bölgesel ekonomik gelişimin birbirine bağlı boyutlarını içeren teorilerden faydalanmaktadır. Bu teorik bakış açılarının yanında, yığılmanın yaratılmasında ve devamlılığında kurumsal atmosferin önemi, Türkiye'de yeni bir büyüme odağı olan Denizli örneği ilevurgulanmaktadır. Denizli örneğinin ele alınması, bir yığılmanın kurumsal düzenlenmesinin incelenmesine bir deneme olacaktır. Çalışmama metodolojisi, teorik literatür araştırması, mevcut literature referanslı benzer örneklerin karşılaştırmalı analizi, farklı kurumların ve yayınların istatistiki verileri, alan araştırmaları ve derinlemesine görüşmelerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INSTITUTIONAL ASPECTS OF REGIONAL/ LOCAL ECONOMIC DEVELOPMENT Özelçi, Tanyel PHD, Department of City and Regional Planning Middle East Technical University of Ankara, Turkey Supervisor: Prof. Dr. Ayda Eraydın March 2002, 284 pages The main aim of the thesis is to understand the influence of institutional factors on the regional/ local economic development prospects. The basic statement is that capitalist development is entering a phase in which regions becoming the primary unit of spatial organization and production and the issues of regional regulation have a crucial role to maintain economic development in the new global competition. The scope of this study is -to examine changing general theoretical ideas about regional development processes -to review some of the important changes which have occurred in twentieth century affecting the environment in which regional economies operate; the implications of transformations in the global production and regulation mechanisms -to develop a framework for analysing the institutional structure of a locality -to discuss the institutional aspects of local economic development through the experiences of world and Turkish cases -to search for a new model The study will focus on a set of theoretical tools involving interdependent dimensions of 111regional economic development such as regulationist theory, institutional economics, evolutionary economics, economic geography. Along these theoretical perspectives, the importance of an institutional atmosphere in the creation and maintenance of an agglomeration will be emphasised through the case of Denizli, a new growth node in Turkey. The handling of the case Denizli will be an attempt to explain the institutional arrangement of an agglomeration. The methodology of the study is, theoretical literature survey, comparative analysis of different related cases with reference to available literature, statistical data of different institutions and publications, field surveys and in-depth interviews.