The Design of spatio-temporal database model for representation of historical urban knowledge: An application for the city of Trabzon
Tarihsel bilgi birikiminin sunumu için zaman-mekansal veri tabanı tasarımı: Trabzon için bir uygulama
- Tez No: 119470
- Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN TUNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Tarihsel Veri, Zaman-mekansal Veritabanları, Coğrafî Bilgi Sistemleri (CBS), Trabzon. vı, Historical Data, Spatio-temporal Database, Geographical Information Systems and Trabzon. iv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
oz TARİHSEL BİLGİ BİRİKİMİNİN SUNUMU İÇİN ZAMAN-MEKANSAL VERİ TABANI TASARIMI: TRABZON İÇİN BİR UYGULAMA Savacı (Gökbulut), Özlem Ph.D., Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Numan Tuna Şubat, 223 sayfa Günümüzde kentler mekansal yeniden organizasyonların sonucunda meydana gelen dönüşümlerle gittikçe birbirlerine daha çok benzemekte ve mekansal öz niteliklerini kaybetmektedir. Pek çok araştırmacı bu değişimi farklı bakış açılan ile incelemektedir. Tüm bu çalışmalar tarihsel veriyi toplamanın, ortak bir sistem içerisine oturtmanın ve yorumlamanın önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu çalışmanın önemi zaman-mekan analizlerinde kullanılabilecek bir veri tabam modelini Trabzon için geliştirmiş ve sınamış olmasıdır. Bu sistem harita veya skeç formatındaki mekansal/coğrafi veriyi her türlü tarihsel uygulama verisiyle (örneğin, sosyal, ekonomik veya demografik yapıya ait veriler) ilişkilendirebilmelidir. Böyle bir sistemin amacı salt araştırma sonuçlarının karto-grafik sunumu değil, yeni hipotez ve bakış açılarına olanak verebilmektir.Sonuç olarak, zaman-mekansal veri tabanı tasarımı ile kentlerin bu günkü bilgi birikimlerine, geçmişi yeniden kurarak, günümüzü anlayarak ve geleceğe ait çıkarımlar yaparak katkıda bulunacağı umulmaktadır. Birinci Bölümde, tezin problem tamım, amacı ve yöntembilimi açıklanmaktadır. İkinci Bölümde veritabanı modelleme ve zaman-mekansal bilgi literatürü üzerine bir inceleme yer almaktadır. Çeşitli ülkelerden veritabanı uygulama örnekleri de bu bölümde değerlendirilmiştir. Üçüncü Bölümde çalışma alam olarak seçilen Trabzon kenti detaylı olarak incelenmiştir. Trabzon kent formunun özellikleri ve çalışma alam olarak seçilme nedenleri bu bölümde tartışılmaktadır. Dördüncü Bölümde ise, önerilen zaman-mekansal veritabanı modeli ve tasarım aşamaları açıklanmaktadır. Tezin genel değerlendirilmesi ise sonuç bölümünde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DESIGN OF SPATIO-TEMPORAL DATABASE MODEL FOR REPRESENTATION OF HISTORICAL URBAN KNOWLEDGE: AN APPLICATION FOR THE CITY OF TRABZON Savacı (Gökbulut), Özlem Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Numan Tuna February, 223 pages Today most of the cities suffer from lose of their spatial uniqueness with a transformation process as a result of spatial reorganizations. Many theorists have attempted to understand these transformations through a variety of studies. These studies fostered a wide awareness of the importance of the collection, storage and implementation of the historical data in planning. The aim of this research is to present a prototype of a new method of space-time analysis which has been developed and tested for the city of Trabzon. The system should allow integration of spatial/geographic data in the form of maps or sketches with historical application data. Tasks of such a system are not only to facilitate the (carto-) graphic presentation of research results, but also to allow going through a number of hypotheses and thus potentially leading to new insights. It is hoped therefore that the creation of spatio-temporal database of the city will contribute considerably to present day knowledge of urban spatial structure. IllIn the First Chapter of the study, the main problem statements, aims and the methodology of the study are explained. The literature about the database modeling and spatio-temporal knowledge is reviewed in the Second Chapter. Database applications from different countries are evaluated in the same chapter. In the Third Chapter, the case study area, Trabzon is examined in detail. The main characteristics of spatial structure of Trabzon are discussed in this chapter. Moreover, various studies about the city of Trabzon are mentioned in this chapter. The Fourth Chapter contains development stages of the proposed model of spatio-temporal database. A general evaluation of the thesis is realized in the Conclusion Chapter.