Cross-border cooperation between Turkey and its EU neighbours: Institutional and cultural - historical factors
Türkiye ve AB üyesi komşuları arasında sınırötesi işbirliği: Kurumsal ve kültürel-tarihsel faktörler
  1. Tez No: 263353
  2. Yazar: FİLİZ AHAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ AKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sınır-ötesi işbirliği, Avrupa Birliği, Bulgaristan, Yunanistan, Türkiye, Cross-border cooperation, European Union, Bulgaria, Greece, Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Sınır-ötesi işbirliği, gerek ekonomik ve siyasal boyutu ile gerekse de genel olarak birbirlerine güven duymayan komşu toplumların psikojilerine yaptigi önemli etkiyle hem hassas bir konu oluşturmakta hem de karmaşık bir yapı içermektedir. Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlarında uygulanmaya konan sınır-ötesi işbirliğinin temel amaci AB ve dışında kalan ülkelerin sınır bölgeleri arasındaki sosyo-ekonomik farklılıkları azaltmaktır. Etkili bir sınır-ötesi işbirliğinin geliştirilebilmesi için gereken etmenler, bu işbirliğini etkileyen nedenlere bakarak incelenebilir. Bu tez çalısması, başarılı bir sınır-ötesi işbirliğinin arkasında yatan sadece iki önemli etmeni incelemektedir: kurumsal ve tarihi-kültürel etmenler. Bu iki yaklaşım, sınır-ötesi işbirliğinin farklı boyutlarına değinmektedir. Kurumsal perspektif, uygulanan politikalara, yönetsel yapilara ve kurumlara odaklanırken; tarihi-kültürel yaklaşım ise sınırlar arasındaki dilsel, kültürel ve tarihi faktörlere dikkat çekmektedir. Bu tez, Türkiye-Bulgaristan ve Türkiye-Yunanistan arasındaki iki sinir-ötesi işbirliğini karşılaştırmalı bir yaklaşımla incelemektedir. Bu iki vakanın karşılaştırılması iki önemli sonucu ortaya koymaktadır: Birincil olarak, sınır-ötesi işbirliği yerel ve bölgesel yönetimlerin daha fazla finansal yetki ve siyasal özerkliğe sahip olduğu durumlarda daha başarılı olmaktadır. Halbuki, incelediğimiz iki örnekte de yerel yönetimlerin zayıf yapısı, başarılı bir sınır-ötesi işbirliğinin önündeki en onemli engeli oluşturmaktadır. Bu da göstermektedir ki, çok-katmanlı yönetişim anlayışı,yani yerel yönetimlerin de güçlü olması sınır-ötesi işbirliğinde etkin bir rol oynamaktadır. İkincil olarak, kurumsal faktörlerin tarihi-kültürel faktörlerden daha etkin oldugu iddia edilebilir. Tarihi-kültürel etmenler sınır-ötesi işbirliğinin kolaylaştırılmasında rol oynamakta ancak kurumlar ve AB politikaları kadar sınır-ötesi işbirliğini etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Cross-border cooperation is a very complex and sensitive issue given that it touches not only economic and political concerns of the country but also the psychology of the border population that is often characterized by mistrust in regard to the neighboring population. Aim of the cross-border cooperation at the external border of the European Union (EU) is reducing the disparities in the socio-economic field between the border regions of the EU and non-EU countries. Many factors for the development of efficient cross-border cooperation can be proposed by elaborating the elements that influence the cross-border relations. This thesis has studied the processes behind successful cross-border cooperation by analyzing two dimensions of cross border cooperation: institutional and historical-cultural factors. These two approaches concentrate on different aspects of cross-border cooperation: institutional perspective emphasize the role of policies, administrative structures and institutions, while historical- cultural perspective the role of linguistic, cultural and historical factors in the borderland. In this thesis, analysis involves comparison of two cases of cross-border cooperation in the Turkish-Bulgarian and Turkish-Greek borderland. Comparison of these two case studies allows for two main conclusions. First, cross-border cooperation is more successful where local/regional level has more financial capacity and political autonomy. However, in our cases extremely weak sub national authorities are big obstacles behind the development of successful cross-border cooperation. Multi-level governance plays an important role in cross-border cooperation. Second, institutional factors are more significant for successful cross-border cooperation than historical-cultural factors. It can be concluded that historical-cultural factors have facilitating effect but they do not shape the development of cross-border cooperation as the institutions and EU policies.