New geography of branch banking in Turkey
Türkiye'de şube bankacılığının yeni coğrafyası
  1. Tez No: 119482
  2. Yazar: OĞUZ ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MELİH PINARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Para Coğrafyası, Bankacılık Coğrafyası, Paranın Mekansal Süreçleri, Şube Bankacılığı ve Finansal Teknoloji. iv, Geography of Money, Geography of Banking, Spatial Processes of Money, Branch Banking and Financial Technology. iii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 350
Özet
oz TÜRKİYE'DE, ŞUBE BANKACILIĞININ YENİ COĞRAFYASI Özbek, Oğuz Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melih Pınarcıoğlu Temmuz 2002, 350 sayfa Bu tez, kurumsal bir çerçeve içinde, paranın mekansal süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Teorik çerçeve, dört alanın çözümlemesine dayanmaktadır: para, güç, mekan ve teknoloji. Çalışma Türkiye örneğiyle iki alanda ilgilenmektedir: para coğrafyası ve bankacılık coğrafyası. Çalışmanın Türkiye örneğindeki bileşenleri bankacılık, illere ve bölgelere göre bankacılık alanları, şube ağlan, iktisadi politika, yeni finansal teknoloji ve kurumsal sistemdir. Bu çalışma, bankacılıktaki kurumsal ve teknolojik gelişmelerin, Türkiye'deki finansal dışlama, finansal yoğunlaşma ve finansal mekanın türdeşleşmesi süreçlerine nasıl katkıda bulunduğu sorusunu cevaplamaya çalışmaktadır. Bu süreçleri tanımlamak için, Türkiye'de bankacılığın gelişme evrelerine göre şube bankacılığının geniş mekansal çözümlemesi ve bir dizi coğrafik finansal değişkene (şube ağı, nüfus, banka kredileri ve mevduatları) göre son on yıldaki detaylı çözümlemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW GEOGRAPHY OF BRANCH BANKING IN TURKEY Özbek, Oğuz P.H.D., Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc Prof. Dr. Melih Pınarcıoğlu July 2002, 350 pages This thesis aims at analyzing the spatial processes of money within an institutional framework. Theoretical framework is based on the analysis of four areas: money, power, space and technology. The study deals with the Turkish case on two grounds: geography of money and geography of banking. The components of the study in the Turkish case are banking, banking areas by provinces and regions, branch networks, economic policy, new financial technology and institutional system in particular. This study attempts to answer the question of how the institutional and technological developments in banking have contributed to the processes of financial exclusion, financial concentration and homogenization of financial space in Turkey. To define these processes, a broader spatial analysis on branch banking by the stages of banking development in Turkey and its detailed analysis by a number of geographical-financial variables (branch network, population, bank credits and deposits) in the last decade are made.