A software workforce assessment model
Yazılım işgücü değerlendirme modeli
  1. Tez No: 119488
  2. Yazar: Ö. ÖZGÜR TANRIÖVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR DEMİRÖRS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım İşgücü Değerlendirmesi, Yazılım Süreç İyileştirme iv, Software Workforce Knowledge Assessment, Software Process Improvement iii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Enformatik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz YAZILIM İŞGUCU DEĞERLENDİRME MODELİ TANRIÖVERÖ. Özgür M.S., Bilişim Sistemleri Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Onur Demirörs EYLÜL 2002 135 sayfa Bu tezdeki çalışma, SW-CMM (Software Capability Maturity Model) [Paulk 95] 'de tanımlanmış olan rolleri, süreçleri ve SWEBOK da tanımlanmış olan bilgi ünitelerini temel alarak, gelişmekde olan yazılım organizasyonlarım değerlendirmek üzere bir yazılım işgücü değerlendirme modeli ortaya koymaktadır. Bu modelin amacı varolan yazılım süreç değerlendirme yöntemlerinin eksiği olan insan faktörü değerlendirmesini, süreç ve teknoloji değerlendirmesine ekleyerek varolan değerlendirme yöntemlerine katkıda bulunmaktır. Değerlendirme modeli geliştirilirken değerlendirme teorisi temel alınmış ve bu sayade açık ve uyarlanabilir bir değerlendirme çerçevesi oluşturulmuştur. Değerlendirme temelini oluşturmak için roller ile ilgili olan aktiviteler ve bilgi üniteleri cinsinde bilgi gereksinimleri Bloom'un sınflandırmasmdan uyarlanmış bir dereceye göre derecelendirmiştir. Son olarak önerilen modelin uygulanabilirliği gelişmekte olan bir yazılım firmasında yapılan örnek çalışma ile gösterilmiştir. Bilgi toplama yöntemi olarak anket, resmi olmayan mulkat ve yerinde gözlem yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SOFTWARE WORKFORCE ASSESSMENT MODEL TANRIÖVERÖ. Özgür M.S., Department of Information Systems Supervisor: Assoc. Prof. Onur Demirörs SEPTEMBER 2002, 135 pages This thesis develops a software practitioner assessment model based on practices and roles defined in SW-CMM (Software Capability Maturity Model) [Paulk 1995] and knowledge units defined in SWEBOK (Software Engineering Body of Knowledge) [Hillburn et al. 1999] to assess emergent software organizations. The aim behind this model is to provide a remedy for the main shortcomings of current software process assessment methods: fully assessing process and technology but not people. Assessment model development is based on Evaluation Theory Principles thus an explicit and adoptable assessment framework has been established. In order to develop this assessment baseline, we used activities related to roles and knowledge requirements in terms of knowledge units which are scaled according to scales adopted from Blooms knowledge taxonomy. Furthermore; the applicability of the proposed model is corroborated by means of a case study in a small sized software organization. Questionnaires, informal interviews and on the sight observations has been conducted to collect the necessary data.