Pervaneli, hafif, ulaştırma sınıfı uçaklarda ağırlık merkezi yeri tayini ve deneysel uygulaması (weight and balance)
Determination of center of gravity for propeller equiped light transportation aircraft and experimental application (weight and balance)
- Tez No: 119708
- Danışmanlar: PROF.DR. HİDAYET BUĞDAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Uçak, Ağırlık ve Denge, Ağırlık Merkezi, Kararlılık, Aircraft, Weight and Balance, Center of Gravity, Stability
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PERVANELİ, HAFİF, ULAŞTIRMA SINIFI UÇAKLARDA AĞIRLIK MERKEZİ YERİ TAYİNİ ve DENEYSEL UYGULAMASI (WEIGHT and BALANCE) KADİR ARMUTLU Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Hidayet BUĞDAYCI 2002, 89 sayfa Bu çalışmada pervaneli, hafif, ulaştırma sınıfı uçaklarda ağırlık merkezi yerinin belirlenmesi için geliştirilmiş olan uçak ağırlık merkezi hesaplama yolları ve teknikleri incelenmiştir. Yapılan bu inceleme doğrultusunda Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulunda bulunan bu konu ile ilgili malzeme ve cihazlar araştırılmış, bu cihazların faaliyeti kontrol edilmiş, bu cihazlar kullanılarak Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulunda bulunan uçaklardan birinin ağırlığı ölçülmüş, uçak ağırlık merkezi yerinin hesaplanması ve gerekli olan ağırlık ve denge raporlarının otomatik olarak hazırlanması ve saklanması için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonunda ağırlık ölçümü yapılan uçak için değişik yükleme şartları için ağırlık merkezinin yer değiştirme miktarı belirlenmiş ve bu uçağa ait uçak yükleme kartı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF CENTER OF GRAVITY FOR PROPELLER EQUIPED LIGHT TRANSPORTATION AIRCRAFT AND EXPERIMENTAL APPLICATION (WEIGHT and BALANCE) KADİR ARMUTLU Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Prof.Dr.Hidayet BU?DAYCI 2002, 89 pages In this thesis, center of gravity methods and techniques were researched for propeller equipped light transportation aircraft. Weight and balance equipments stored at Anadolu University Civil Aviation School were checked for working conditions and using these equipments, the weight of an aircraft belongs to Anadolu University Civil Aviation School was measured. After than, a computer program was written to calculate center of gravity and to print and to save weight and balance reports. End of these works determined center of gravity ramble value and prepared loading schedules for this aircraft were determined.