Katılarda iletim mekanizmaları
Conduction mechanisms of solids
  1. Tez No: 119709
  2. Yazar: OLCAY ÜZENGİ AKTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SABİHA AKSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kontaklar, Mobilite, İnce Filmler, İletkenlik, Kıtlık Bölgesi, Contacts, Mobility, Thin films, Conductivity, Depletion region II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KATILARDA İLETİM MEKANİZMALARI Olcay ÜZENGİ AKTÜRK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman:Yard. Doç. Dr. Sabiha AKSAY 2002, 69 sayfa Bu tezde, metal-yarıiletken kontaklar yardımıyla katıların iletim mekanizmaları ele alındı. Bunlarda dört temel iletim mekanizması vardır. Tennoiyonik emisyon teori, difuzyon teori, önceki iki teorinin bir sentezi olan genelleştirilmiş tennoiyonik emisyon-difüzyon teori ve tünel akımıdır. Tennoiyonik teori, kıtlık bölgesinde elektron çarpışmalarının ihmal edildiği ve yüksek mobiliteli taşıyıcılar varsayımına dayanır. Difuzyon teori düşük mobiliteli yaniletkenler için uygundur. Çok katkılı yaniletkenler için veya düşük sıcaklıklardaki uygulamalar için tünel işlemi akım işleminde baskın olabilir. Bunlara ek olarak, ince filmlerde ayrıca Schottky emisyonu, Frenkel-Poole emisyonu, iyonik iletim ve space charge limited incelendi. Frenkel-Poole emisyonu, tuzaklardaki elektronların termal uyarılmayla iletim bandına geçmesidir. İyonik iletim difuzyon işlemine benzerdir. Verilen bir yalıtkan için her bir iletim işlemi belirli sıcaklık ve voltaj bölgesinde baskındır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis CONDUCTION MECHANISMS IN SOLIDS Olcay ÜZENGİ AKTÜRK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Yard.Doç.Dr. Sabiha AKSAY 2002, 69 pages In this thesis, conduction mechanisms in solids have been investigated by means of mctul-scınieoııdııctor contacts. There are four basic transport processes: thermionic emision theory, diffusion theory, generalized thermionic emission- diffusion theory that is synthesis of preceding two theories and tunneling current. The thermionic emission theory is based on the assumption that electron collisions within the depletion region are neglected and carriers have high mobilities. The diffusion theory is applicable to low mobility semiconductors. For a heavily doped semiconductor or for operation at low tempratures the tunelling processes may become the dominant transport processes. In additon, Schottky emission, Frenkel- I'oole emission, ionic conduction and space charge limited have also been considered in thin films. Frenkcl-I'oole emission is thermal excitation of trapped electrons into the conduction band. Ionic conduction is similar to diffussion process. For a given insulator, each conduction processes may dominate in certain temperature and voltage ranges.