Sıvı faz sinterlemesi ile silisyum karbür üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of silicon carbide by liquid phase sintering
  1. Tez No: 119715
  2. Yazar: REMZİ SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SiC, sıvı faz sinterlemesi, mikroyapı, sinterleme problemleri, SiC, liquid phase sintering, microstructure, sintering problems
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SIVI FAZ SİNTERLEMESİ İLE SİLİSYUM KARBÜR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU REMZİ SUBAŞI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Servet TURAN 2002, 63 sayfa Bu tezde öncelikle kullanılan SiC tozunun tipinin, sıvı faz miktarının, yüzey silikasının giderilmesinin, sinterleme sıcaklığının ve sinterleme süresinin SiC'ün yoğunlaşması üzerine etkisi araştırılmıştır. UF-15 ve UF-25 SiC tozlan ile ağırlıkça %10 ve %15 sıvı faz ilavesi içeren karışımlar hazırlanmış ve farklı sinterleme sıcaklığı ve sinterleme sürelerinde numuneler yoğunlaştırılmıştır. Oksit olmayan seramiklerin yüzeyinde oluşan oksit tabakasının sinterleşmeye etkisini incelemek amacıyla UF-15 SiC tozu HF ile muamele edilmiştir. Daha sonra sıvı fazın etkinliğini artırmak amacıyla ısıtma ve soğutma rejimleri üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Sıvı faz sıcaklığını düşürmek amacıyla daha önce hiçbir çalışmada kullanılmamış sıvı faz ilaveleriyle numuneler üretilmiştir. Sinterleme işlemleri sonucu teorik yoğunluğa ulaşılıp ulaşılmadığını kontrol etmek için numunelerin yoğunlukları ölçülmüştür. Bu sonuçlara göre en yüksek yoğunluklar UF-15 SiC tozu kullanarak %15 sıvı faz ilavesiyle 1900°C'de 1 saat sinterlendiği zaman elde edilmiştir. Sinterlenmiş SiC numunelerinin içerdikleri fazlar x-ışınları difraktometresinde (XRD) belirlenmiş ve mikroyapı incelemeleri taramalı elektron mikroskobunda (SEM) ve kimyasal analizler buna bağlı enerji saçılımlı x-ışınları spektrometresi (EDX) ile yapılmıştır. Ayrıca SiC üretiminde karşılaşılan temel problemlere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis PRODUCTION AND CHARACTERISATION OF SILICON CARBIDE BY LIQUID PHASE SINTERING REMZİ SUBAŞI Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Servet TURAN 2002, 63 pages In this thesis, firstly, effects of type of SiC powder, the amount of liquid phase, elimination of surface silica, sintering temperature and sintering time on the densification of SiC were investigated. The mixture, which consists of either UF-15 or UF-25 SiC powders containing 10 wt.% or 15 wt.% liquid phase were prepared. In order to investigate the effects of surface oxide layer on sintering, UF-15 SiC powder was treated with HF. Afterwards, different heating and cooling cycles were applied to increase the effect of liquid phase on densification. Finally, to decrease sintering temperature, new type of liquid phase was used. After sintering process, in order to control whether samples reach theoretical densification or not the densifications were measured. According to these results, best densification obtained when SiC was sintered using UF-15 starting powder at 1900°C for 1 h with 15% liquid phase addition. Phases present in the sintered SiC was determined by x-ray diffraction (XRD) and microstructures were investigated using scanning electron microscope (SEM) and chemical composition of grains were determined using energy dispersive x-ray spectrometer (EDX) attached to SEM. In addition, main problems faced during SiC production were explained.