Zeminlerin ön konsolidasyon basıncı üzerinde kum ve zeolitin etkisi
The Effects of sand and zeolite on preconsolidation pressure of soils
- Tez No: 119716
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLGÜN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Preconsolidation pressure, kaolinite, sand, zeolite 11
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZEMİNLERİN ÖN KONSOLİDASYON BASINCI ÜZERİNDE KUM VE ZEOLİTİN ETKİSİ ÖNDER ÖZTÜRK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Gülgün ÜNAL 2002, 107 sayfa Ön konsolidasyon basıncı dolguların oturma miktarlarının hesabında ve yapı yüklerini taşıyacak temel tasarımlarında büyük önem taşır.Bu çalışmada kil zeminlerin on konsolidasyon basıncı değerleri üzerinde kum ve zeolitin etkisinin ne şekilde olduğu araştırılmıştır. Bu amaçla farklı su içeriklerinde hazırlanan kaolinit ve bentonite farklı oranlarda kum ve zeolit katılarak ön konsolidasyon uygulaması yapılmıştır. Ön konsolidasyon basınçları konsolidasyon deneyinden hesaplanmıştır. Benzer şekilde hazırlanan kaolinit ve bentonit numunelerinin, tek eksenli basınç deneyi sonuçları da elde edilmiştir.Sonuçlar ön konsolidasyon basıncı değerlerinin deformasyon oranı ve tek eksenli basınç değerleri ile bire bir ilişkili olduğunu göstermiştir. Çalışmada ayrıca Casagrande Yöntemi ve Sridharan Yöntemi karşılaştırılmış, elde edilen ön konsolidasyon değerlerinin yöntemlerle uyumlu ön konsolidasyon olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Ön konsolidasyon basıncı, kaolinit, kum, zeolit
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECTS OF SAND AND ZEOLITE ON PRECONSOLIDATION PRESSURE OF SOILS ÖNDER ÖZTÜRK Anadolu Üniversitesi Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor : Assist. Prof. Dr.Gülgün ÜNAL 2002, 107 pages Preconsolidation pressure is one of the most important parameters for both settlement calculations of embankments and designs of foundations. In this study, the effects of sand and zeolite on the preconsolidation values of soils were investigated. In the experimental work, kaolinite and bentonite mixture containing different amount of water to sand and zeolite were added in different ratios. After the preparation of the samples, preconsolidation applications were performed on the samples. Preconsolidation values were also calculated by means of the results of the consolidation experiments. One dimensional compressive strength values were also determined for these samples. The results have indicated that preconsolidation pressure values are very much related to strain rate and one-dimensional compressive strength. Casagrande and Shidharan methods were compared and it was observed that preconsolidation values obtained from the experiments in this study are compatible with these two methods.