Stoneware bünye ve sır kompozisyonlarında alternatif hammadde kullanımı
Alternative raw material usage in compositions of stoneware masse and glaze
  1. Tez No: 119714
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPAGUT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stoneware, pomza, Eskişehir kili, Stoneware, pumice, Eskişehir Clay n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi STONEWARE BÜNYE VE SIR KOMPOZİSYONLARINDA ALTERNATİF HAMMADDE KULLANIMI Özlem ÖZC AN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Alpagut KARA 2002, 78 sayfa Yapılan bu çalışmada bir sofra eşyası türü olan stoneware kompozisyonlardaki ergitici hammaddelere alternatif olarak“Pomza”ve“Eskişehir kili”olarak adlandırılan MgO esaslı bir malzemenin farklı oranlarda kompozisyona ilavesi ile kullanılabilirliklerinin araştırılmıştır. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde pomzanın stoneware bünyelerde kullanılabilirliği, ikinci bölümde ise Eskişehir kilinin stoneware bünye ve sırında kullanılabilirliği incelenmiştir. Pomza, yüksek potasyum ve sodyum alkali içeriği nedeniyle düşük sıcaklıklarda ergime davranışı göstermektedir. Na/K-felsdpata alternatif olarak pomza kullanılan bünyeler, standart Na-feldispat ve K-feldispat içerikli bünyelere göre daha düşük sıcaklıkta iyi fiziksel ve mekanik özellikler kazandırarak ürün maliyetini düşürdüğü gözlenmiştir. Eskişehir kili MgO esaslı ergitici bir malzemedir. Sır kompozisyonunda MgO kaynağı olarak yer alan talk ve dolomit hammaddelerine alternatif olarak kullanıldığında olumlu fiziksel ve mekanik özellikler sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ALTERNATIVE RAW MATERIAL USAGE IN COMPOSITIONS OF STONEWARE MASSE AND GLAZE Özlem ÖZCAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: AssistJProf.Dr.Alpagut KARA 2002, 78 pages This study invohies the investigation into use of pumice and a MgO rich local raw materials as alternative fluxing agent in stoneware body and glaze formulations. The study consists of two chapters. The usage possibilities of pumice in stoneware bodies are investigated in the first chapter and the usage possibilities of Eskişehir clay in stoneware body and glaze are investigated in the second chapter. Pumice melts at lower temperatures due to high potassium and sodium oxide content. The compositions prepared whith pumice in place of Na- feldspar gave better physical and mechanical preperties at lower firing temperatures, thus decreasing the overall cost. The local material called Eskişehir clay is marnly a MgO source. It was observed that, by the usage of Eskişehir clay instead of talc and dolomite which are the main sources of MgO and CaO in glaze compositions possmVe physical and mechanical properties supplied to glaze compositions.