Elektrokimyasal su dezenfeksiyonu
Electrochemical disinfection of water
- Tez No: 119721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. SAVAŞ KOPARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal dezenfeksiyon, Escherichia coli, rutenyum oksit elektrot, paralel plakalı reaktör, damlatmalı reaktör, Electrochemical disinfection, Escherichia coli, ruthenium oxide electrode, parallel-plate reactor, trickling tower reactor
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELEKTROKİMYASAL SU DEZENFEKSİYONU OĞUZHAN TÜZEL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. A. Savaş KOP ARAL 2002, 85 sayfa Bu çalışmada, rutenyum metal oksit elektrotların kullanıldığı paralel plakalı ve damlatmalı reaktörlerde elektrokimyasal yükseltgeme ile su dezenfeksiyonu gerçekleştirilmiştir. Paralel plakalı reaktör ile yapılan çalışmalarda kesikli ve sürekli sistemde çalışılmış, arıtım süresinin ve uygulanan akım yoğunluğunun E. coli bakterilerinin hayatta kalma oranına ve enerji tüketimine olan etkileri araştırılmıştır. Sürekli sistemde yapılan çalışmalarda, belli bir başlangıç E. coli derişimine sahip çözeltiye değişik akış hızlarında, farklı akım yoğunlukları uygulanmış ve hayatta kalma oram ve enerji iletimine olan etkileri incelenmiştir. Damlatmalı reaktörde yapılan çalışmalarda ise belli bir başlangıç E. coli derişimine sahip çalışma çözeltisi farklı akış hızlarında reaktöre gerilim uygulanarak elektrokimyasal yükseltgeme ile dezenfekte edilmiş ve hayatta kalma oram ve enerji tüketiminin değişimi incelenmiştir. Ayrıca, Porsuk çayından alman su örneği, hem paralel plakalı hem de damlatmalı reaktörlerde elektrokimyasal dezenfeksiyona tabi tutulmuştur. Paralel plakalı reaktörde % 95,5 oranında giderim sağlanırken damlatmalı reaktörde giderim oram % 98 olmuştur. Sonuç olarak, elektrokimyasal su dezenfeksiyonu hem hazırlanan çalışma çözeltisinde hem de gerçek kirlilik koşullarına sahip su örneğinde başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis ELECTROCHEMICAL DISINFECTION OF WATER O?UZHAN TÜZEL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assist.Prof. A. Savaş KOP ARAL 2002, 85 pages In this study, water disinfection by electrochemical oxidation was carried out in parallel-plate and trickling tower reactors with ruthenium metal oxide electrodes. In studies with the parallel-plate reactor, batch and continuous systems were set up and the effects of treatment time and applied current density on the survival ratio of E. coli bacteria and on energy consumption were investigated. In continuous system studies, various current densities were applied at different flow rates on a solution with known initial E. coli concentration and their effects on survival ratio and energy consumption were investigated. In trickling tower reactor studies a solution with known initial E. coli concentration was disinfected by electrochemical oxidation by applying potential at various flow rates and the changes in the survival ratio, and energy consumption were investigated. Also, water sample from Porsuk Stream was subjected to electrochemical disinfection in both parallel-plate and trickling tower reactors. Achieved removal rates were 95,5 % and 98 % for the parallel-plate reactor and the trickling tower reactor, respectively. As a result, electrochemical disinfection of water was successfully carried out on both laboratory-prepared sample and water sample with actual pollution characteristics.