Matematiksel morfoloji kullanılarak göğüs kanserinin erken teşhisi
Early detection of breast cancer using mathematical morphology
  1. Tez No: 119723
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZŞEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN GÜRAY ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü İşleme, Mamogramlar Üzerinde Görüntü İşleme, Matematiksel Morfoloji, Karşıtlık Geliştirme, Özuyarlamalı Eşikleme, Image Processing, Image Processing on Digital Mammograms, Mathematical Morphology, Contrast Stretching, Adaptive Thresholding
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MATEMATİKSEL MORFOLOJİ KULLANILARAK GÖ?ÜS KANSERİNİN ERKEN TEŞHİSİ ÖZGÜR ÖZŞEN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hakan Güray ŞENEL 2002, 77 sayfa Göğüs kanseri orta yaştaki kadınlar için ölümcül hastalıklardan birisidir. Bu tezde mamogramlarda göğüs kanserinin bilgisayar destekli teşhisi için kullanılabilecek bir yöntem geliştirilmiştir. Matematiksel morfoloji, karşıtlık geliştirme ve özuyarlamalı eşikleme içeren bu yöntem, mamogramlar üzerinde kanser belirtisi olan mikrokalsifikasyonların tespiti için oluşturulmuştur. Hazırlanan görüntü işleme yazılımıyla, radyologların erken teşhis için geliştirilen yöntemi kullanmaları sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EARLY DETECTION OF BREAST CANCER USING MATHEMATICAL MORPHOLOGY ÖZGÜR ÖZŞEN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Computer Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Hakan Güray ŞENEL 2002, 77 pages Breast cancer is one of the most deadly diseases for middle-aged women. In this thesis, a method for computer-aided detection of breast cancer has been developed. This method that includes Mathematical Morphology, Contrast Stretching and Adaptive Thresholding is developed to detection of microcalcifications which has signs of breast cancer on mammograms. The Radiologist's use of the developed method for earlier detection is provided with this image processing software.