Fotovoltaik modüllerin mimaride uygulanma olanakları- Eskişehir için bir örnek çalışma
The Application possibilities of photovoltaic modules in architecture- A case study for Eskisehir
  1. Tez No: 119724
  2. Yazar: BİLGE GÖKHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN GÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Güneşten Yararlanma, Fotovoltaik Modüller, Renewable Energy Sources, Beneficial Effects of the Sun, Photovoltaic Modules
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi FOTOVOLTAİK MODÜLLERİN MİMARİDE UYGULANMA OLANAKLARI - ESKİŞEHİR İÇİN BİR ÖRNEK ÇALIŞMA BİLGE GÖKHAN ÇELİK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Türkan Göksal 2002, 108 Sayfa Günümüzde tasarım kriterleri, enerji bilinçli ve çevre duyarlı mimari bağlamında giderek değişmektedir. Mekan konforunun sağlanmasında, tüketimleri büyük ölçüde devam eden fosil yakıtların çevreye verdikleri zarar ve sonlu yakıt olmalarından dolayı, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımlarının arttırılmasının gerekliliği, mimarlık alanını da etkilemektedir. Yapılan bu tez çalışmasında, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneşten, etken anlamda yararlanmayı olanaklı kılan ve mimaride kullanımı giderek artan fotovoltaik (PV) modüller ele alınarak incelenmektedir. PV modüllerin tasarım aşamasında bina kabuğuna entegre edilmeleri ve uygun çözümlerin geliştirilmesi strüktürel, estetik, ekonomik ve çevresel açıdan kaçınılmazdır. Çalışmanın amacı, PV modüllerin Eskişehir ili meteorolojik ve coğrafi koşulları dikkate alınarak, ©PVSYST 3.11 adlı bilgisayar programı simülasyonları yardımı ile mimaride uygulanabilme olanaklarını incelemek ve değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda tasarlanan, aynı plan tipine sahip üç farklı model evinin çeşitli yüzeylerine entegre edilen, polikristal PV modülden oluşturulan 1,2 kW gücündeki sistemin farklı şekillerde cephe ve çatıda düzenlenmeleri ile Eskişehir koşullarında“mimari ve enerji”bağlamında uygulanabilecek en uygun modül açısı, yön ve verimlilikleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Architecture Thesis THE APPLICATION POSSIBILITIES OF PHOTOVOLTAIC MODULES IN ARCHITECTURE - A CASE STUDY FOR ESKİŞEHİR BİLGE GÖKHAN ÇELİK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Architecture Program Supervisor: Doç.Dr.Türkan Göksal 2002, 108 Pages Design criteria used today has been progressively shifting in regard to energy awareness as well as greater emphasis being placed on environment sensitive architecture. This progressive shift in design criteria has been fueled by the need to increase the use of renewable energy sources in light of the degrading effects of fossil fuels on the environment. This research will primarily focus on the integration of photovoltaic (PV) modules into contemporary architectural design as a principle source of renewable energy. The integration of PV modules into the completed developments building shell is essentially unavoidable as it provides the perfect solution, both in terms of increasing environmental concerns and in regard to building aesthetics. The aim of this research is to investigate as well as evaluate the usage possibility of (PV) modules in architecture within the context of Eskisehir's meteorological and geographical environment through the use of simulations software namely;“©PVSYST 3.11”. In light of the above research objective, three model houses with the same plan type were focused upon in regard to determine the appropriate module angles, direction and effectivity of the 1.2 kW polycrystalline PV module system that would be integrated into the facade and roof arrangements of the model houses. It should also be made clear that all three simulations were carried out in consideration of Eskisehir's meteorological and geographical characteristics. This research study has been carried out under the concept of“Architecture and Energy”.