Toprak alkali bazlı yeni vitrifiye bünyelerin slip döküm yöntemiyle şekillendirilmesi
Shaping of alkaline earth based new vitrified bodies by slip casting
- Tez No: 119733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Diopsit, Vollastonit, Çöktürülmüş Silika, Sodyum Sülfat, Diopsite, Wollostonite, Precipitated Silica, Sodium Sulphate 11
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, yüksek beyazlık ve ışık geçirgenliği özelliği olan yeni bir porselen bünye reçetesinin, sinterlenme davranışı, mikroyapı karakteristikleri ve ağırlıklı olarak da reolojik özellikleri araştırılmıştır. Reçetesinde özel olarak geliştirilen bir frit, kalsit, kuvars, kaolen ve feldispat hammaddeleri olan yeni porselen bünye çamurlarının reolojik özelliklerine bazı deflokulantlar, sodyum karboksimetil selüloz, çöktürülmüş silika ve sodyum sülfat ilavelerinin etkisi irdelenmiştir. Yeni porselen bünye diopsit, vollastonit, kuvars ve amorf fazlardan oluşmaktadır. Geliştirilen bünye çamuru sodyum silikat ile deflokule edilebilmesine rağmen, viskozite ve tiksotropi değerlerinde, zamana bağlı olarak özellikle yüksek katı konsantrasyonlarında artış görülmektedir. Bu yüzden, zamana bağlı olarak kararlı bir döküm özelliği yakalanamamıştır. Reolojik ve döküm özellikleri çöktürülmüş silika ve sodyum sülfat ilaveleri ile kararlı hale getirilmeye çalışılmış ve kısmi olarak da olsa iyileşmeler sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, sintering behaviour, microstructures and mainly rheological properties of a new porcelain body which has high whiteness and translucency was investigated. A specially developed frit, calcite, quartz, feldspar and kaolin are the raw materials used to formulate the new body. The effect of various deflocculants, precipitated silica and sodium sulphate on the rheological properties of a slurry prepared from the above raw materials is studied. The new porcelain contains diopsite, wollostonite, quartz and an amorphous phase. Although it is straighforward to deflocculate the slurry with sodium sulphate, viscosity and thixotropy of the slurry was observed to increase with time, especially at high solid loadings. Therefore, a stable casting property of the slurry with time was not able to be obtained. Rheological and casting properties were attemped to be stabilized by using precipitated silica and sodium sulphate and some improvements were made.