Yüzeyi kimyasal olarak modifiye edilmiş cama kurşun ve kadmiyum iyonlarının adsorpsiyonu
Adsorption of lead and cadmium ions onto the chemically modified surface of glass
  1. Tez No: 119732
  2. Yazar: YASEMİN ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRETTİN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cam, Adsorpsiyon, Sistamin, 2-Aminoetantiyol, Kurşun, Kadmiyum, Glass, Adsorption, Cystamine, 2-Aminoethanethiol, Lead, Cadmium
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜZEYİ KİMYASAL OLARAK MODİFİYE EDİLMİŞ CAMA KURŞUN VE KADMİYUM İYONLARININ ADSORPSİYONU Yasemin ÇİMEN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hayrettin TÜRK 2002, 56 sayfa Bu çalışmada, yüzeyi kükürt içeren sistamin ve 2-aminoetantiyol ligandları ile modifiye edilmiş cam mikrokürecikler hazırlanmış ve bunların sulu ortamdan kurşun ve kadmiyum iyonlarının adsorpsiyonunda kullanılabilirliği incelenmiştir. Çalışmanın birinci kısmında, önce cam mikroküreciklerin yüzeyine 3-aminopropiitrimetoksisilan ile amin fonksiyoneUiği, ardından etilendiamintetraasetik asit ile asit fonksiyoneUiği kazandırılmıştır. Daha sonra sodyum tuzuna dönüştürülen karboksilat gruplarına iyon değiştirme yöntemiyle sistamin veya 2-aminoetantiyol ligandı bağlanmıştır. Hazırlanan adsorbanların karekterizasyonu elementel analiz ve FTIR çalışmaları ile değerlendirilmiştir. Elementel analiz sonuçlarındaki S değerleri temel alınarak yapılan hesaplamada camın gramı başına 2,1x10 2 mek sistamin ve 4,2x10 2 mek 2-aminoctantiyol bağlandığı bulunmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında, hazırlanan bu adsorbanlara kurşun ve kadmiyum iyonlarının adsorpsiyonlan pH, sıcaklık, iyon başlangıç derişimi ve adsorban miktarı paramctrelerindeki değişimlere bağlı olarak incelenmiştir. Elli mg adsorban kullanıldığında 100 ppm'lik çözeltilerden adsorplanan kadmiyum miktarı, sistamin bağlanmış adsorban için 89-92 ppm, 2-aminoetantiyol bağlanmış adsorban için 80-95 ppm ve adsorplanan kurşun miktarı, sistamin bağlanmış adsorban için 80-90 ppm, 2-aminoetantiyol bağlanmış adsorban için 90-97 ppm olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis ADSORPTION OF LEAD AND CADMIUM IONS ONTO THE CHEMICALLY MODÖTED SURFACE OF GLASS Yasemin ÇİMEN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Program Supervisor: AssocProf. Hayrettin Türk 2002, 56 pages In this study, surface modified glass microbeads with sulfur containing ligands- cystamine and 2-aminoethanethiol were prepared and their use in the removal of lead and cadmium ions from water was investigated. In the first part of the study, glass microbeads were first reacted with 3-aminopropyltrimethoxy$ilane to introduce amine functionality to their surfaces, next these amineted-glass microbeads were reacted with ethylenediaminetetraacetk acid to introduce acid functionalities to their structures. After converting the acid groups to the sodium salt, cystamine and 2-aminoethanethiol were bound to the carboxylate groups on the glass by ion-exchange. Chemically modified glass microbeads were characterized using elementel analysis and FTIR spectra. Based on the amount of S, each gram of glass microbeads contain 2,lxl0"2 meq cystamine and 4,2x1 0 2 meq 2-aminoethanethiol. In the second part of the study, the dependence of lead and cadmium adsorptions onto the modified glass adsorbent was investigated by varying pH, temperature, initial ion concentration and the amount of adsorbent. When SO mg adsorbent was used in 100 ppm solution of cadmium or lead, the amount of adsorbed cadmium was 89-92 ppm for cystamine containing microbeads, 80-95 ppm for 2-aminoethanethiol containing microbeads and the amount of adsorbed lead was 80-90 ppm for cystamine containing microbeads, 90-97 ppm for 2-aminoethanethiol containing microbeads.