Kitosan yüzeyine ağır metal adsorpsiyonu
Heavy metal adsorption onto the surface of chitosan
  1. Tez No: 119734
  2. Yazar: LEVENT ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kitosan, Sistamin, 2-AminoetantiyoI, Ağır Metal, Adsorpsiyon, Chitosan, Cystamine, 2-AminoethanethioI, Heavy metal, Adsorption
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİTOSAN YÜZEYİNE AĞIR METAL ADSORPSİYONU LEVENT ÖZCAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hayrettin TÜRK 2002, 54 sayfa Bu çalışmada, önce ortalama 400000 molekül ağırlığa sahip kitosanın yapısal dayanıklılığını arttırmak için glutaraldehit ile çapraz bağlanmıştır daha sonra çaprazbağlı kitosanın yüzeyi Pb(II) ve Cd(II) iyonlarına karşı adsorpsiyon kapasitesini artırmak için sistamin ve 2-aminoetantiyol ligandları ile modifiye edilmiştir. Bu modifiye edilmiş çaprazbağlı kitosanın Pb(II) ve Cd(II) iyonlarını adsorplama davranışı çeşitli pH, sıcaklık ve farklı ligand derişimleri ile farklı destek miktarları için atomik absorpsiyon spektrometresi kullanılarak incelenmiştir. Böylece Pb(II) ve Cd(H) için modifiye edilmiş çapraz bağlı kitosanm adsorpsiyon kapasitesinin en Uygun olduğu koşullar tespit edilmiş ve bu adsorbanın çeşitli koşullardaki adsorpsiyon kapasitesi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis HEAVY METAL ADSORPTION ONTO THE SURFACE OF CHTTOSAN Levent Özcan Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Program Superviser: AssocProf. Hayrettin TÜRK 2002, 54 pages In this study, firstly a chitosan with 400000 average molecular weight was cross-linked with glutaraldehyde to improve its material strength, then its surface was modified with cystamine or 2-aminoethanthiol ligand to increase its adsorption capacity towards Pb(H) and Cd(H) ions. In the adsorption studies, the dependence of lead and cadmium adsorptions onto these modified cross-linked chitosan was investigated by varying pH, temperature, initial ion concentration and amount of the adsorbent using atomic absorption spectrometer.