Eskişehir katı atık depolama sahası sızıntı suyunun karakterizasyonu ve fiziksel/ kimyasal özelliklerinin farklı analiz teknikleriyle belirlenmesi
Characterization and determination of physical/ chemical properties of landfill leachate in Eskişehir by different analysis techniques
- Tez No: 119736
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜFİDE BANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gas chromatography-mass spectrometry, high performance liquid chromatography, landfill leachate, solid phase extraction, solid phase microextraction
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR KATI ATIK DEPOLAMA SAHASI SIZINTI SUYUNUN KARAKTERİZASYONU VE FİZİKSEL/KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN FARKLI ANALİZ TEKNİKLERİYLE BELİRLENMESİ AYSUN ŞAHİN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard.Doç.Dr. Müfide BANAR 2002, 173 Sayfa Bu çalışmada, Eskişehir katı atık depolama sahası sızıntı suyunun karakterizasyonu hem standart fiziksel ve kimyasal yaş analiz teknikleriyle, hem de ileri analiz teknikleriyle yapılmıştır. Toplam 7 ay boyunca yapılan fiziksel ve kimyasal analizler de sırasıyla pH, sıcaklık, iletkenlik, toplam katı madde, toplam çözünmüş madde, askıda katılar, uçucu maddeler, çökebilir katılar, çözünmüş oksijen, biyokimyasal oksijen ihtiyacı, kimyasal oksijen ihtiyacı, yağ ve gres, nitrat, nitrit, organik azot, sülfat, asidite, alkalinite, sülfür, sodyum, potasyum, kalsiyum, klorür, sertlik, fenol ve metalik elementler (Fe, Cu, Ni, Zn, Cd, Pb, Ag, Cr) gibi parametreler incelenmiştir. Örneklerin alındığı aylar için meteorolojik veriler de kaydedilmiş ve aralarındaki korelasyonun derecesi belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, sızıntı suyunda olası organik kirleticiler için katı faz ekstraksiyonu (KFE) tekniğiyle elde edilen ekstraktlar HPLC'de, katı faz mikroekstraksiyonu (KFME) tekniğiyle elde edilen ekstraktlar ise GC-MS'de analiz edilmiştir. Çalışmanın son safhasında ise sızıntı suyunun aerobik ve anaerobik olarak arıtılabilirliği ile ilgili deneyler yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Gaz kromatografisi-kütle spektrometresi, katı faz ekstraksiyonu, katı faz mikroekstraksiyonu, sızıntı suyu, yüksek performanslı sıvı kromatografısi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis CHARACTERISATION AND DETERMINATION OF PHYSICAL/CHEMICAL PROPERTIES OF LANDFILL LEACHATE IN ESKİŞEHİR BY DIFFERENT ANALYSIS TECHNIQUES AYSUN ŞAHİN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: AssistProf.Dr.Müfide BANAR 2002, 173 pages In this study, the leachates from urban landfill in Eskişehir were examined paying attention to the characterization both with physical and chemical wet analysis techniques and advanced analysis techniques. Physical and chemical analysis were undertaken during 7 months as routine. These analysis were pH, temperature, conductivity, total dried matter, total dissolved matter, suspended solids, volatile matter, precipitated solids, dissolved oxygen, biochemical oxygen demand, chemical oxygen demand, oil and grease, nitrate, nitrite, organic nitrogen, sulphate, acidity, alkalinity, sulphide, sodium, potassium, calcium, chloride, hardness, phenol and the distribution of the metallic elements (Fe, Cu, Ni, Zn, Cd, Pb, Ag, Cr). Meteorological data was also recorded for the same months to determine the correlation between meteorological data and analysis. Furthermore, for potential organic chemical pollutants in leachate, extracts obtained by SPE techniques analysed with high performance liquid chromatography (HPLC). On the other hand, extracts obtained by SPME techniques analyzed using gas chromatography combined with mass spectrometry (GC-MS). In the final part of the study, aerobic and anaerobic treatment ability of leachate related experiments were carried out.