Sivil havacılıkta kaza-kırım incelemeleri, ulusal ve uluslararası mevzuatın değerlendirilmesi
Accident-incident investigation in civil aviation, evaluation of national and international regulations
  1. Tez No: 119735
  2. Yazar: BEYTULLAH AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİDAYET BUĞDAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Uçak Kazaları, Kaza İnceleme, Kaza-Kırım, İnceleme Yöntemleri ir.C YÜKSEKÖĞRETİM KBKÖÜ-5, Aircraft Accident, Accident Investigation, Accident-Incident, Investigation Techniques
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİVİL HAVACILIKTA KAZA-K1RIM İNCELEMELERİ, ULUSAL ve ULUSLARARASI MEVZUATIN DEĞERLENDİRİLMESİ BEYTULLAH AKKAYA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hidayet BUĞDAYCI 2002, 232 sayfa Gelişen havacılığa paralel olarak meydana gelen uçak kazalarında ciddi can ve mal kayıpları olmaktadır. Uçak kazaları sonucu, hava yolu taşımacılığının güvenirliği azalmaktadır. Uçak kazalarının iyi incelenmesi, analizi ve sonuçların doğru yorumlanması sonucu gelecekte aynı sebepten olabilecek uçak kazalarının önlenmesinin sağlanması ve uçuş emniyetinin artırılması hedeflenmektedir. Bu tezde; uçak kazalarının oluşundan itibaren, sonuç raporu hazırlanana kadar geçen kaza inceleme süreci, ulusal ve uluslararası kaza inceleme yöntem ve yönetmeliklerine göre hazırlanmıştır. Bu çalışmada; uçak kazalarının genel sınıflandırılması yapılmış, kaza incelemesinin amacı ve kaza inceleme faaliyetlerinin evreleri tanıtılmış, başlıca kaza inceleme teknikleri ve işlemler incelenmiş, kaza-kırım raporlarına örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis ACCIDENT-INCIDENT INVESTIGATION IN CIVDL AVIATION, EVALUATION OF NATIONAL AND INTERNATIONAL REGULATIONS BEYTULLAH AKKAYA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Prof. Dr. Hidayet BU?DAYCI 2002,232 pages In parallel to developments in aviation, the person and material lost have risen to a considerable degree in aircraft accidents. Due to aircraft accidents, the reliability of air transportation has decreased. With the help of an accurate investigation, analysis and interpretation of aircraft accidents, it may be possible to prevent future accidents caused by the same reason. Thus, it is intended to increase flight safety and reliability. In this thesis, the aircraft accident investigation process, from the beginning of accident moment to the preparation of the accident final report has been considered in accordance with the national and international regulations. Also in thish study, general classification of aircraft accidents are given, the subject of accident investigation and the phases of accident investigation activities are introduced, principle accident investigation techniques and operations are examined, some examples to accident-incident reports are given.