Aydın Çine yöresi albit flotasyon ve triyaj atıklarının seramik bünyelerde kullanımının bünye özelliklerine etkisi
The Effects of Aydın Çine region's albite flotation and triage wastes on the properties of ceramic bodies
  1. Tez No: 119740
  2. Yazar: GÜRAY KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR KARASU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Albit triyaj atığı, Albit flotasyon atığı, Seramik bünye, Değerlendirme, Albite triage waste, Albite flotation waste, Ceramic body, Utilization 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AYDIN ÇİNE YÖRESİ ALBİT FLOTASYON VE TRİYAJ ATIKLARININ SERAMİK BÜNYELERDE KULLANIMININ BÜNYE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ GÜRAYKAYA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Bekir KARASU 2002, 93 sayfa Aydın Çine bölgesi albit flotasyon ve triyaj atığının çeşitli seramik bünyelerde feldispatın yerini alıp alamayacağı incelenerek hem bir atık malzemenin değerlendirilebilirliğini sağlamak hem de bünyenin maliyetini düşürmek fikri bu araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Mevcut çalışmada ağırlıkça % (34,7 SİO2, 10,3 AI2O3, 22,2 CaO, 15,1 P205, 11 Ti02, 5,2 Na20, 0,4 Fe2035 0,2 K20, 0,2 MgO ve 0,7 ateş kaybı) bileşimine sahip albit flotasyon atığı (f) ve ağırlıkça % (57 Si02, 19,3 A1203, 2,5 CaO, 2 P205, 8,5 Ti02, 10,3 Na20, 0,1 Fe203, 0,1 K20 ve 0,7 ateş kaybı) bileşimindeki triyaj atığı (t) stoneware bünyelerde feldispatın tamamının (%23) yerine kullanılmıştır (Rlf, Rlt). Yumuşak porselen bünyelerde ise ayrı ayrı ağırlıkça % 8 (R2f-a, R2t-a), % 16 (R2f-b, R2t-b), % 23 (R2f, R2t) oranlarmda bünyedeki feldispat ile yer değiştirilmiştir. 1 150 °C ve 1200 °C olmak üzere iki farklı sıcaklıkta pişirimi gerçekleştirilen standart ve atıklı bünyelerin su emme, boyutça küçülme-genleşme, ergime derecesi, mukavemet, renk ve mikroyapıyı nasıl etkilediği belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilerden, albit flotasyon ve triyaj atıklarının porselen ve stoneware bünyelerde değerlendirilme kapasitesine sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECTS OF AYDIN ÇİNE REGION'S ALBITE FLOTATION AND TRIAGE WASTES ON THE PROPERTD2S OF CERAMIC BODIES GÜRAY KAYA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Bekir KARASU 2002, 93 pages In this study, the possibility to widen the usage capacity of Aydın-Çine region's albite flotation and triage wastes as an alternative to feldspar in various ceramic bodies and therefore to decrease starting cost was investigated. The flotation waste (f) whose chemical composition (wt. %) is of 34,7 SİO2, 10,3 AI2O3, 22,2 CaO, 15,1 P205, 1 1 Ti02, 5,2 Na20, 0,4 Fe203, 0,2 K20, 0,2 MgO and 0,7 ignition loss and the triage waste (t) whose chemical composition (wt. %) is of 57 Si02, 19,3 A12U3, 2,5 CaO, 2,0 P205, 8,5 Ti02, 10,3 Na20, 0,1 Fe203, 0,1 K20 and 0,7 ignition loss replaced whole feldspar (23 wt. %) in stoneware bodies (Rlf, Rlt). Born wastes were also used in a soft porcelain body as 8 (R2f-a, R2t-a), 16 (R2f-b, R2t-b) and 23 % (R2f, R2t) of feldspar. The effects of different sintering temperatures of 1150 °C and 1200 °C on the water absorption, shrinkage-expansion, melting temperature, strength, colour and microstructure properties were tried to be determined. After these results, it was concluded that albite flotation and triage wastes indicate a utilization capacity in porcelain and stoneware bodies.