İçme, kullanma ve Porsuk sularından aeromonas izolasyonu ve identifikasyonu
Isolation and identification of aeromonas from drink water, tap water and Porsuk river
- Tez No: 119757
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİH KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Aeromonas hydrophila, sulardaki Aeromonashr, içme suları, A.hydrophila, water of Aeromonas, drinking water
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İÇME, KULLANMA VE PORSUK SULARINDAN AEROMONAS İZOLASYONU VE İDENTİFİKASYONU FİLİZ DEMİR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Merih KIVANÇ 2002, 63 sayfa Aeromonas türlerinin içilebilir maden suları da dahil olmak üzere sucul çevrelerde sıklıkla bulunması, insanlarda başta gastrointestinal infeksiyonlar olmak üzere çeşitli infeksiyonlara neden olarak, çocuklar, yaşlılar ve immun sistemi baskılanmış kişiler için büyük risk oluşturmaktadır. Bu çalışmada Eskişehir'de kullanılan içme ve kullanma suları ile Porsuk Çay'ında Aeromonas cinsine ait bakterilerin varlığı araştırılarak bu suların sağlık açısından herhangi bir risk oluşturup oluşturmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. İçme sularından izole edilen bakterilerin %22,2'sinin A.hydrophila, %22,2'sinin A.caviae olduğu saptanmış, %55,55'lik kısım ise tür düzeyinde teşhis edilememiştir. Şehir şebeke sularından İzole edilen bakterilerin %50' sinin A.hydrophila,, %50'sinin A.caviae olduğu saptanmıştır. Porsuk Çay'ından izole edilen bakterilerin %13,3'ünün A.hydrophila, %36,66'sının A.caviae olduğu saptanmış, %50'lik kısım ise tür düzeyinde teşhis edilememiştir. Sonuçlar gözönüne alındığında Eskişehir'de özellikle içme sularının Aeromonas 'lar yönünden risk taşıdığı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ISOLATION AND IDENTIFICATION OF AEROMONAS FROM DRINK WATER, TAP WATER AND PORSUK RIVER FİLİZ DEMİR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Prof. Merih KIVANÇ 2002, 63 pages Aeromonas specieses, which can be found in aquatic environment, even in mineral water, is a big risk for children, old people and human who have repressed immune system causing various infection especially gastrointestial infections. Motile Aeromonas specieses cause gastrointestinal ve extraintestinal infections, especially in human. Contaminated water and food are important infection sources. Recently, their important situation gets attention and many study get into isolation and identification studies. In this study, existence of Aeromonas spp. in drinking and tap water, and also in Porsuk River were studied to determine the risk on human health of the existence of these bacteria in Eskişehir. According to the analysis, the bacteria in drinking water was determined; that %19,44 wasA.hydrophila, %22,22 was A.caviae and %58,33 was not determined. Top water isolates were %50 A.hydrophila and %50 A.caviae. Porsuk River isolates were %13,33 A.hydrophila, %36,66 Axaviae and %50 was not determined. It is tought that Aeromonas can be found in drinking water is a risk on human health in Eskişehir.