Tohum ve toprak örneklerinden Xanthomonas campestris pv. campestris izolasyonu ve bunların ksantan sakızı üretim yeteneklerinin araştırılması
Isolation of Xanthomonas campestris pv. campestris from seed and soil samples and investigation of their xanthan gum production avability
  1. Tez No: 119756
  2. Yazar: MERAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIYMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ksantan sakızı, Ekzopolisakkaritler, Xanthomonas campestris, Xanthan gum, Exopolysaccharides, Xanthomonas campestris
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOHUM VE TOPRAK ÖRNEKLERİNDEN XANTHOMONAS CAMPESTRİS VV.CAMPESTRİS İZOLASYONU VE BUNLARIN KSANTAN SAKIZI ÜRETİM YETENEKLERİNİN ARAŞTIRILMASI MERAL YILMAZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Kıymet GÜVEN 2002, 80 sayfa Ksantan sakızı bitki patojeni olan Xanthomonas campestris bakterisi tarafından üretilen kompleks bir ekzopolisakkarittir. Ksantan sakızı besin endüstrisinde bir suspande edici, stabilize edici yada kalınlaştırıcı ajan olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda yağ-sondaj endüstrisinde bir yağlayıcı, emülsifiye edici ajan olarak da kullanılır. Bu nedenle bu polisakkaritin üretimi son derece önemlidir. Bu çalışmada ilk olarak çeşitli tohum ve toprak örneklerinden Xanthomonas campestris izolasyonu yapılmaya çalışılmıştır. Daha sonra standart suş olan Xanthomonas campestris pv. campestris NRRL B-1459 ve Türkiye'deki fasulye bitkilerinden izole edilen Xanthomonas campestris pv. phaseoli TPPB 5001, domates bitkisinden izole edilen Xanthomonas campestris pv. vesicotoria ve Amerikan dolmalık biberinden izole edilen Xanthomonas axonopodis pv. vesicotoria türleri ile devam ederek, çeşitli substratlar kullanarak ksantan sakızı üretimini, bu substratların verimi ne şekilde etkilediğini ve bu suşların verimlilikleri incelenmiştir. Xanthomonas campestris izolasyonu için hastalıklı crucifer bitki tohumları ve bu hastalıklı bitkilerin bulunduğu ortamdaki toprak örnekleri ile muhtemelen başarılı bir izolasyon yapılabileceği sonucuna varılmıştır. Ksantan üretimi için kullanılan substratlar arasında şeker pancarı melası ve Triton X-100 ilavesinin glukoz, sukroz vb. substratlara alternetif olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis ISOLATION OF XANTHOMONAS CAMPESTRÎS PV.CAMPESTRIS FROM SEED AND SOIL SAMPLES AND INVESTIGATION OF THEIR XANTHAN GUM PRODUCTION AVABİLİTY MERAL YILMAZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervision Assoc. Prof. Kıymet GÜVEN 2002, 80 pages Xanthan gum is a complex exopolysaccharide produced by the plant- pathogenic bacterium Xanthomonas campestris pv. campestris. Xanthan gum is widely used as a suspending, stabilizing or thickening agent in the food industry. It is also used as a lubricant, emulsifier agent in the oil-drilling industry. Therefore, production of this polysaccharide is very important. In this study, first of all Xanthomonas campestris from different seeds and soil samples tried to be isolated. Later the study was focused to following goals: the production of Xanthan gum by using different substrate to determine which substrate is best to produce highest Xanthan gum with following Xanthomonas strains (standart strain Xanthomonas campestris pv. campestris NRRL B-1459, isolate Xanthomonas campestris pv. phaseoli TPPB 5001 from Turkish bean plant, isolate Xanthomonas campestris pv. vesicotoria from Turkish tomato plant and isolate Xanthomonas axonopodis pv. vesicotoria from American stuffing pepper). The results of these studies suggest that sickened crucifer plant seeds and soil samples of this plants are possibly best to isolate Xanthomonas campestris. These studies also suggest that Triton X-100 added beet sugar molasses could be an alternative substrate for the production of Xanthan gum compared to substrates used such as glucose and sucrose.