Atık camların yer karosu üretiminde değerlendirilmesi
Use of waste glass in floor tile manufacturing
  1. Tez No: 119758
  2. Yazar: H. ÖZLEM YURTSEVER (KARA)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık cam, Yer karosu, Feldispat, Pişirim sıcaklığı, Waste glass, floor tile, feldspar, sintering temperature
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ATIK CAMLARIN YERKAROSU ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ H.ÖZLEM YURTSEVER (KARA) Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Servet TURAN 2002, 60 sayfa Çeşidi ne olursa olsun yeryüzünde bulunan atıklar, problem teşkil etmektedirler. Oluşan atıkların en verimli şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Yapılan bu çalışmada amaç, atık camların yer karosu üretiminde kullanılmasıdır. Cam atıklarının büyük çoğunluğu kullanılmış cam şişelerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de atık camlar sadece yemden cam üretiminde kullanılarak ekonomiye kazandırılmaktadırlar. Buna karşılık bazı gelişmiş ülkeler başka değerlendirme alanları bularak ekonomilerine daha fazla katkıda bulunmaktadırlar. Atık cam ve seramik hammaddeleri kıyaslandığında kimyasal özellik olarak feldispata yakın olduğu saptanmış ve atık cam yer karosu üretiminde feldispat yerine kullanılmıştır. Yer karosu masse reçetesinde feldispat yerine değişik oranlarda (%10, 20, 30 ve 40) atık cam kullanıldığında, 1180°C olan pişirim sıcaklığı 1000-1 100°C arasına düşürülebilmektedir. Sıcaklık azalması ile elde edilen enerji kazancı yaklaşık olarak % 25 civarındadır ve bu miktar yadsınmayacak kadar önemlidir. Deneyler sonucunda; elde edilen mukavemet, çekme, su emme gibi fiziksel test sonuçları atık camın yer karosu masse reçetesinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis USE OF WASTE GLASS IN FLOOR TILE MANUFACTURING H.ÖZLEM YURTSEVER (KARA) Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Servet TURAN 2002, 60 pages Wastes are one of the most important enviromental problem in the world and they must be recyled very efficiently. Glass is one of the waste and occur as a result of used bottles. In this study, use of waste glass in the manufacturing of floor tile is investigated. In Turkey, waste glasses are recyled either by reusing or remelting to produce glass again. However many developed countries use waste glass for higher added value products. Waste glass has similarities to feldspar and therefore waste glass can be used instead of feldspar in ceramic industry especially in tile manufacturing. The raw material containig different ratio of waste glass (10, 20, 30 and 40%) has decreased the firing tempareture of floor tile from 1180 °C to around 1000-1100 °C. As a result, appoxinitely 25 % of energy can be preserved. In addition to saving energy physical properties like strength and water absorption are better than conventional floor tiles.