Ahi dağı'nın (Bilecik) floristik ve ekolojik özelliklerinin araştırılması
Investigation of the floristic and the ecological characteristics of Ahi mountain (Bilecik)
- Tez No: 119778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ TÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Ahi Dağı, Bilecik, Türkiye, Fitocoğrafya
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AHİ DAĞI'NTN (BİLECİK) FLORİSTİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI ESRA TIRE Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Yard. Doç. Dr. Cengiz TÜRE 2002, 152 sayfa Bu çalışmada Ahi Dağı (Bilecik) ve çevresinin florası ile ekolojik yapısına ait bazı özellikleri araştırılmıştır. Çalışma bölgesi Davis (1965)'in Grid sistemine göre A2-B2 karelerinin sınırlan içinde bulunmaktadır. Alan, 400-1000 m. yükseltilerde ve yan kurak ile az yağışlı Akdeniz biyoiklim katlarında yer almaktadır. Araştırma alanında 75 familyaya ait 287 cins, 461 tür ve türaltı takson tespit edilmiştir. Bunlardan 19'u A2 karesi için, 24'ü de B2 karesi için olmak üzere toplam 43'ü yeni kayıttır. 22'si de kültür bitkisidir. Bölgede 25 endemik takson belirlenmiş olup, endemizm oram % 5,42'dir. Taksonların floristik bölgelere göre dağılımında ilk sırayı % 14,10 ile Avrupa-Sibirya elementleri almakta, bunu % 9,76 ile Akdeniz, % 4,99 ile İran-Turan ve % 3,03 ile Öksin elementleri izlemektedir. Alan vejetasyonunun büyük bir kısmım orman, çalı, çayır ve nemli dere vejetasyonu oluşturmaktadır. Bitki taksonlarının hayat formları incelendiğinde en fazla % 41,2 ile hemikriptofitin, en az % 0,4 ile vasküler parazitin bulunduğu saptanmıştır. 25 tane taksonun çeşitli risk kategorileri içerisinde yer aldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF THE FLORISTIC AND THE ECOLOGICAL CHARACTERISTICS OF AHİ MOUNTAIN (BİLECİK) ESRA TİRE Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor : AssistProfDr.Cengiz TURE 2002, 152 pages In this study, the floristic and the ecological characteristics of Ahi Mountain (Bilecik) and its environment were investigated. The study area lies in the A2-B2 squares based on the Grid system of Davis (1965). The altidudes of the area vary between 400 and 1000 m. During the study, 287 genera belonging to 75 families and 461 species and subspecies were determined. 19 of taxa were new records for A2 square and 24 for B2 square; totally 43 for both. 22 of them were cultivars. Furthermore, 25 endemic taxa which were found in the region, the ratio of endemism is 5,42%. Distribution of the taxa according to the floristic area; Europe-Siberian elements were placed in the first order with 14,10% and Mediterranean elements were second with 9,76%, Irano-Turanian elements followed this order with 4,99%. Area vegetation is composed largely by forest, shrub, meadow and stream vegetations. When the life forms of plant taxa were analysed, it was determined that the group of hemicryptophyte has the most number of plant taxa with 41,2% and the group of vascular parasite has the less number of plant taxa with 0,4. It was determined that 25 taxa took place in different risk categories. « Keywords : Flora, Ahi Mountain, Bilecik, Turkey, Phytogeography