SIP veya SSP'ye sahip matris halkaları
Matrix rings which have SIP or SSP
  1. Tez No: 119777
  2. Yazar: FATİH KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: SIP, SSP, Matris Halkaları, Parçalı Aşikar Geniş leme, Morita Değişmez, SIP, SSP, Matrix Rings, Split Null Extension, Morita Invariant ii
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Doktara Tezi SIP VEYA SSP' YE SAHİP MATRİS HALKALARI FATİH KARABACAK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Adnan Tercan 2002, 46 sayfa Bu çalışmada; bir R halkası üzerindeki modülün, dik toplanan larının, kesişim veya toplamının yine dik toplanan olması özellikleri incelenmiştir. Bu iki özellik arasındaki ilişkilere ve endomorfizma halkaları üzerindeki karakterizasyona yer verilmiştir. Son olarak parçalı aşikar genişlemenin (yani, genelleştirilmiş üst üçgensel matris halkalarının) SIP (SSP)' ye sahip olmasının gerek ve yeter koşulu verilmiştir ve bu özelliklerin Morita değişmez olduğu göste rilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis MATRIX RINGS WHICH HAVE SIP OR SSP FATÎH KARABACAK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Mathematics Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan TERCAN 2002, 46 pages In this study, the properties that the intersection or sum of direct summands is again a direct summand for a module over a ring R was examined. In addition to this relationships between these two properties, the characterization of endomorphism rings are given. Finally, necessary and sufficient conditions for the split null extension (i.e. the generalized upper triangular matrix rings) to have SIP (SSP) are given and it is shown that these properties are Morita invariant properties.