Laboratuvar deneylerinin bilgisayar ortamında değerlendirilmesi ve veri tabanı oluşturulması
The Evaluation of laboratory experiments using a computer program and developing database
  1. Tez No: 119779
  2. Yazar: BÜLENT DÜLGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TUNCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geoteknik, Laboratuar Deneyleri, Veri Tabanı, Bilgisayar DOKÜMANTASYON MESKENİ, Geotechnic, Laboratory Experiment, Data Base, Computer 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LABORATUAR DENEYLERİNİN BİLGİSAYAR ORTAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ VE VERİ TABANI OLUŞTURULMASI BÜLENT DÜLGER Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa TUNCAN 2002, 94 sayfa Laboratuar ve arazi deneyleriyle belirlenen zeminin indeks ve fiziksel özellikleri bir çok geoteknik mühendisliği problemlerinin çözümünde oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Toprak dolgu barajlar, istinat duvarları, şevler gibi mühendislik yapılarının tasarım ve inşası için laboratuar deneyleri veya arazi deneyleriyle belirlenecek parametrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada deneysel sonuçların hesaplanması için“Zemin Mekaniği Laboratuar Yazlımı”geliştirilmiştir. Yazdım deneysel verilerin değerlendirilmesi ve parametrelerin hesaplanması amacıyla tasarlanmıştır. Öncelikle zeminin indeks ve fiziksel özellikleriyle ilgili laboratuar deneylerinden bahsedilmiş, daha sonra ise deneylerden elde edilen sonuçlar“Zemin Mekaniği Laboratuar Yazılımı”ile değerlendirilmiştir. Bilgisayar programı veri toplama sistemi verileri kaydedebilme kabiliyetine sahiptir. Son olarak, sonuç bölümünde yazılımın avantajları ve dezavantajları ile daha sonraki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE EVALUATION OF LABORATORY EXPERIMENTS USING A COMPUTER PROGRAM AND DEVELOPING DATA BASE BÜLENT DÜLGER Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Mustafa TUNCAN 2002, 94 pages The index and physical properties of soils determined from laboratory and in-situ testing has been widely used to solve many geotechnical engineering problems. The design and construction of engineering structures such as earth dams, retaining structures, slopes, etc., need reliable parameters determined from either laboratory experiments or in-situ testing. In this study, a computer program“Soil Mechanics Laboratory Software”was developed to evaluate the experimental results. The computer program was design for the purpose of evaluating the experimental data and storing the parameters. Fist of all, laboratory experiments related to index and physical properties of soils are mentioned. Later, experimental results obtained from laboratory tests were evaluated by using computer programs developed in this study. The computer program has ability of evaluation and storing data in the data base. Finally, advantages and disadvantages of the computer program and suggestions for further studies are given in conclusion.