Mersin Arkeoloji Müzesi'nden bir grup Antik Dönem etüdlük sikkesinin temizlik ve koruma çalışmaları ile tarihlendirilmesi
Cleaning, conservation and dating of a group of Ancient coins from the Mersin Archaeology Museum
  1. Tez No: 119798
  2. Yazar: FATİH ERHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. K. SERDAR GİRGİNER, PROF. DR. OĞUZ TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Kilikia, etüdlük sikke, taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji saçılımlı x-ışınlan spektrometresi (EDX), konservasyon
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ MERSİN ARKEOLOJİ MUZESI'NDEN bir grup antik dönem etüdlük SİKKESİNİN TEMİZLİK VE KORUMA ÇALIŞMALARI İLE TARİHLENDİRİLMESİ FATİH ERHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI Danışman :Yrd. Doç. Dr. K. Serdar GİRGÎNER Danışman : Prof. Dr. Oğuz TEKİN Yıl : 2002, Sayfa: 95 Jüri : Yrd. Doç. Dr. K. Serdar GİRGİNER : Prof. Dr. Oğuz TEKİN : Prof. Dr. Sait BAŞARAN :Yrd. Doç. Dr. Necdet SAKARYA :Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM Yapılan araştırmalar sonucunda, Kilikia Bölgesi'nde ele geçen sikkelerin büyük bir bölümünün müzelerimizde etüdlük olarak ayrıldığı saptanmıştır. Bu etüdlük sikkelerden bir kısmı, bu çalışmaya konu olarak alınmıştır. Çalışmanın amacı, seçilen sikkelerin toprak altından teşhire çıkmasına kadar geçen zaman süreci içerisinde, üzerlerinde uygulanabilecek çalışmaları incelemek, ilgili olardan uygulamak ve bu sayede etüdlük sikkelerin teşhire kazandırılmasını sağlamaktır. Günümüze kadar, arkeolojik metal buluntular üzerinde yapılan arkeometrik çalışmalarda, daha çok eserin kimyasal yapısı ve kaynak tespitine yönelik analizler üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bu çalışmaların büyük bir kısmım ise, çeşitli mikroskop teknikleri kullanılarak yapılan analizler oluşturmuştur. Bu yüzden, Kilikia Bölgesi'nden ele geçmiş olan etüdlük sikke örneklerimiz üzerinde - örnek üzerinde hiçbir zararlı etkisi olmadığı daha önceki bilimsel çalışmalarla tespit edilmiş olan- Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile EDX Tekniği kullanılarak 'Kimyasal Analiz' ve 'Yüzey İncelemesi' yapılmıştır. Daha sonra, bu çalışmalarda elde edilen verilerden de yararlanılarak sikkelerin; temizlik, konservasyon, tarihlendirme ve katalog çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS CLEANING CONSERVATION AND DATING OF A GROUP OF ANCIENT COINS FROM THE MERSİN ARCHAEOLOGY MUSEUM FATİH ERHAN DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. K. Serdar GİRGÎNER Supervisor : Prof. Dr. Oğuz TEKİN Year : 2002, Pages: 95 Jury : Assist. Prof. Dr. K. Serdar GİRGÎNER : Prof. Dr. Oğuz TEKİN : Prof. Dr. Sait BAŞARAN : Assist. Prof. Dr. Necdet SAKARYA : Assist. Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM Results of the research show that most of the coins found in Cilicia has been reserved for study purpose in museums. These coins were selected for study purposes in this work. The aim of this study is to analyse the techniques that are applicable to those selected coins from excavation process to exhibition and then practise these techniques thus to contribute to the evaluation of these coins. Former studies had concentrated on the analysis made for chemical structure and the spatial origins of the coins. Most of those studies composed of the analysis have been carried out by several microscopic techniques. Thus,“Chemical”and“Surface”analyses, using Scanning Electron Microscope (SEM) and Electron Dispersive X-Ray Spectrometer (EDX) techniques - former scientific researches proved that these techniques don't have any damage on the samples -, have been implemented on the study purpose coins that were obtained from the Southern Turkey. Finally using the results of these studies cleaning, conservation, dating and cataloging processes were conducted. Key Words : Cilicia, research coins, scanning electron microscope (SEM), electron dispersive x-ray spectrometer (EDX), conservation n