Homojen olmayan sıvıların optik özelliklerinin mie-tindall saçılması ile incelenmesi
Investigation of the optical properties of non-homogeneous liquids by using mie-tindall scattering
- Tez No: 119799
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLTEN GÜNEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Işık, Işık Saçılması, Mie-Teorisi, T- Matris Metodu, Light, Light Scattering, Mie-Theory, T-Matrix Method
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, homojen olmayan ortamların ve katı parçacıkların ışık saçma özellikleri;“Mie- Tindall ışık saçılma yöntemi”kullanılarak araştırılmıştır. Saçılma merkezleri olarak, deniz suyu içinde asılı bulunan quartz, kaolinit, montmorillonit'den oluşan, çok- katmanlı yapı, silindir ve Chebyshev parçacıkları gibi farklı biçim ve yapıdaki çeşitli parçacıklar modellendirilrniştir. Modellendirilmiş bu parçacıklar tarafından elektromanyetik dalgaların diferensiyel saçılması araştırılmıştır. Saçılma problemi T- matris yönteminin uygulanması ile çözülmüş ve elde edilen eşitlikler bilgisayarda nümerik olarak çözülmüştür. Diferensiyel saçılmanın, saçılma merkezinin biçim, büyüklük ve yapısına bağlılığını tayin etmek için elde edilen nümerik sonuçlar analiz edilmiştir. Bu sonuçlar "dinamik ışık saçılma teorisf ' kullanılarak kıyaslanmış ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada kullanılan ışık saçılma yönteminin; çizgisel olmayan optiksel sistemlerin, izotrop olmayan parçacıkların ve homojen olmayan sıvıların özelliklerinin tayin edilmesi için çok önemli bir araştırma aracı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, the light scattering properties of non-homogeneous media and solid particles have been investigated by using Mie- Tindall light scattering method. As scattering centers, various particles in different shapes and structure have been modelled such as multilayered- structure, cylinder and Chebyshev particles which are made of quartz, kaolinite, montmorillonite suspended in the sea water. The differential scattering of electromagnetic waves by these modelled particles has been investigated. The scattering problem has been solved by application of T- matrix method and the resulting equations have been solved numerically on the computer. The numerical results have been analyzed to determine the dependence of differential scattering on the shape, size and structure of the scattering center. These results have been compared and interpreted by using Dynamical L.S. Theory. As a result it was found that the light scattering method used in this work is a very important investigation instrument for the determination of the properties of the non-linear optical systems, nonizotrophic particles, and nonhomogeneous liquids.