Design and implementation of a fuzzy logic based drive system for current, position and speed control of a brushless DC motor
Fırçasız DC motorların tork, pozisyon, akım ve hız kontrolleri için bulanık mantık kontrollü sürücü dizaynı
  1. Tez No: 119814
  2. Yazar: DURDU KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Firçasız doğru akım motoru, Bulanık mantık denetleyici, Evirici, Brushless dc motor, Fuzzy logic control, Inverter n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BULANIK MANTIK DENETLEYİCİ KULLANILARAK BİR FTRÇASIZ DOĞRU AKIM MOTORUNUN HIZ,POZISYON VE AKIM DENETİMİNİN YAPILMASI Durdu KILINÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Süleyman GÜNGÖR Yıl:2002 Sayfa: 74 Jüri : Prof.Dr. Süleyman GÜNGÖR Prof.Dr. Julian RICHARDSON Yrd.Doç.Hüseyin CANBOLAT Bu çalışmada firçasız doğru akım motoru'nun, bulanık mantık denetleyici kullanılarak, geçici ve sürekli durum davranışı incelenmiştir. Hazırlanan simulasyon programı yardımıyla, sistemin kuramsal olarak çalışma performansı değerlendirilmiştir. Bulanık mantık denetleyici kullanılarak elde edilen sonuç değerler, matematiksel modellemesi kullanılarak yapılan, önceki çalışmalarla karşılaştırmıştır. Genel olarak firçasız doğru akım motorlarının kullanıldığı sistemlerde, motorun verimli ve etkili bir biçimde çalışması için gerekli olan elemanlar şöyledir: Güç elektroniği devresinde üç faz voltaj kaynaklı evirici, uyartım sinyallerinin motordan alınabilmesi için gerekli sensorler ve evirici uyarım devre düzeneğidir. Bu düzenek kuramsal olarak gerçekleştirimiştir. Akım, voltaj, ve hız için geçici ve sürekli durum eğrileri farklı yükler kullanılarak elde edilmiştir. Bulanık mantık denetleyici için oluşturulan kural tabanı bilgisi, sistem için en uygun çalışma performansı sağlayacak biçimde geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A FUZZY LOGIC BASED DRIVE SYSTEM FOR CURRENT, POSITION AND SPEED CONTROL OF A BRUSHLESS DC MOTOR Durdu KILINÇ DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Süleyman GÜNGÖR Year:2002 pages: 74 Jury : Prof.Dr. Süleyman GÜNGÖR Prof.Dr. Julian RICHARDSON Yrd.Doç.Hüseyin CANBOLAT The project aim is implementation of a fuzzy logic based drive for position, current, torque and speed of a brushless dc motor. In this dissertation, transient and steady-state behavior of a brushless dc motor are investigated under different load conditions. The published results of this investigation are theoretically obtained by fuzzy logic controller. The elements that will be generally used in the system are Brushless DC Motor, position sensor, firing control unit and power electronic circuit. By the use of accomplished fuzzy logic control, the necessary results are obtained from the machine are both the transient and steady state characteristics of current, speed and voltage.The results are compared with the published scientific studies which consist of classical control models. Control rules of fuzzy logic provide precise and robust control of the system in terms of the system response.