Taş ocaklarında uygulanan galeri ve basamak patlatma tekniklerinin karşılaştırılması: Canoğulları İnşaat TAŞ. tarafından Yılankale-Ceyhan (Adana) mevkiinde işletilmekte olan taş ocağına uygulanması
Comparison of gallery and bench blasting technique in quarry: Application of Yılankale-Ceyhan Quarry operated by Canoğulları Company
  1. Tez No: 119817
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Galeri Patlatması, Basamak Patlatması, Patlatma Maliyetleri, Taşocağı, Canoğulları, Gallery Blasting, Bench Blasting, Blasting Costs, Quarry, Canoğulları II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ TAŞ OCAKLARINDA UYGULANILAN GALERİ VE BASAMAK PATLATMA TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI : CANOĞULLARI İNŞAAT T.A.Ş. TARAFINDAN YILANKALE-CEYHAN (ADANA) MEVKİİNDE İŞLETİLMEKTE OLAN TAŞ OCAĞINA UYGULANMASI Mehmet YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Ahmet DAĞ Yıl : 2002, Sayfa : 71 Jüri : Prof.Dr. Mesut ANIL : Yrd.Doc.Dr. Ahmet DAĞ : Yrd.Doç.Dr. Tolga ÇAN Bu çalışmada, taş ocaklarında uygulanan patlatma teknikleri incelenmiş ve önemini yitiren galeri patlatması ile kazı yapılan Yılankale taşocağındaki, kazı, patlatma ve kırma birim maliyetleriyle kıyaslama yapmak için basamak patlatması yapılması halinde oluşacak maliyetler belirlenmiştir. Hesaplamalara göre, mevcut patlatma tekniğine ile birim maliyet 0.4717 $/m3 iken belirlenen tasarım parametrelerine göre basamak patlatması yapılması durumunda bu maliyetin 0.2591 $/m3 olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, bu taşocağında basamak planlaması yapılarak galeri patlatmasından basamak patlatmasına geçilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS COMPARISON OF GALLERY AND BENCH BLASTING TECHNIQUE IN QUARRY : APPLICATION OF YILANKALE- CEYHAN QUARRY OPERATED BY CANOGULLARI COMPANY Mehmet YILMAZ DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asist.Prof.Dr. Ahmet DAG Year : 2002, Pages : 71 Jury : Prof.Dr. Mesut ANIL : Asist.Prof.Dr. Ahmet DAG : Asist.Prof.Dr. Tolga ÇAN In this study, blasting techniques for excavating in quarry have been investigated. Furthermore, in case of using bench blasting, cost of drilling and blasting have been determined in order to comparison with blasting cost of Yılankale quarry in which is used gallery blasting. According to calculation, it is seem that total blasting cost will be 0.2591 $ per cubic meter in case of using bench blasting technique by designed parameters as this cost for in used technique is 0.4717 $. As a result of this study, bench arrangement must be done immediately and passed from gallery blasting to bench blasting.