Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü durum tespiti
Analysis of Turkish textile and clothing sectors
  1. Tez No: 119836
  2. Yazar: REMZİ KUŞÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil Konfeksiyon, Üretim, Ticaret, Maliyet, Textile, Clothing, Pröductiott, Marketing, Cost. D
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRK TEKSTİL VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ »URUM TESPİTİ ABI SOYADI Remzi KUŞÇUOĞLÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erdem KOÇ Yıl: 2002, Sayfa: 141 Jüri: Prof, Dr. Erdem KOÇ Prof. Dr. Beşir ŞAHIN Yrd. Doç. Dr. Emel Ceyhun SABIR Bu çalışma, iplik, dokuma, ev tekstili ve konfeksiyonda üretim, tüketim ve ticaret durumlarını araştırılmayı amaçlamıştır. Ayrıca, tekstil ve konfeksiyonda üretim maliyet faktörlerinin üretim maliyetleri içerisindeki etkileri de incelenmiştir. Materyal olarak dünya, Türkiye ve Adana'daki tekstil ve konfeksiyona ait veriler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye gayrı safi milli hasılasında ve dış ticaretinde en büyük paya tekstil ve konfeksiyon sektörünün sahip olduğu belirlenmiştir. Üretimin büyük bir kısmı dış ülkelere ihraç edilmektedir. Dünya ticaretindeki rekabet ortamı üretim maliyetlerini daha da önemli hale getirmiştir. Çalışmada, ring ve open-en4 iplik eğirme makinelerinde işçilik ve enerji maliyetlerine etki eden iplik ve makine parametreleri tespit edilmiştir. İplik üretiminde en önemli maliyet faktörlerinden olan işçilik ve enerji giderlerinin, ring ve open-end iplik eğirme makinelerinde meydana geldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS spssfe ANALYSIS OF TURKISH TEXTILE AN» CLOTHING SECTÖKS Name And Surname Remzi KUŞÇUO?LU DEPARTMENT OF TEKSTİLE ENGINEERING INSTITUTE OF TECHNICAL SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erdem KOÇ Year. 2002, Pages; 141 Jury; Prof Dr. Erdem KOÇ Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Emel Ceyhun SABIR In this study, production, consumption and in general, trade on th6 yarn, weaving (clothing), and home textile or home finishing have been investigated. Furthermore, the effects of production costs factors on textile and doting production costs are determined. The material, that js used in this research was the data of textile, doting in World, Turkey and Adana. It was seen that the biggest export sectors are textile and sloting in Turkey. Most of the production have been exported to the forcing countries. The production costs have been found to play on important role in the chaîlange condions of world marketing. The costs of labor and energy that are the most important cost lactors were considered in ring and open-end spinning yarn machines. In this research, yarfl and relevant macfiinary parameters affecting the labor and energy costs in ring and open-end spuming machines were determined.