Beton hidratasyon ısısı, basınç ve çekme dayanımı ve boşluk oranını etkileyen bazı faktörlerin incelenmesi
Research on some of the factors influencing compressive and tension strength, porosity and hidration temperature rise in concrete
- Tez No: 119837
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu Kül, Basınç Mukavemeti, Hidratasyon Isısı, Porozite, Aşınma, Fly- Ash, Compressive Strengths, Hydration Heat, Porosity and Abrasion n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BETON HİDRATASYON ISISI, BASINÇ VE ÇEKME DAYANIMI VE BOŞLUK ORANINI ETKİLEYEN BAZI FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Hanifi TARTICI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Cengiz Duran ATİŞ Yıl: 2002, Sayfa: Jüri : Yrd.Doç.Dr. Cengiz Duran ATİŞ. Yrd.Doç.Dr. Ergül YAŞAR : Yrd.Doç.Dr.. İ.Hakkı ÇAĞATAY Bu çalışmada beton basınç dayanımı, silindir yarılma dayanımı, boşluk oram, aşınma ve hidratasyon ısısını etkileyen parametrelerden su-çimento oranı, çimento miktarı ve uçucu külün etkileri incelenmiştir. Bu amaçla üç farklı su-çimento oranı(0,35. 0,45. 0,55),üç faklı çimento dozajı (300, 400, 500 kg/m3) ve üç farklı uçucu kül ikamesi ile (%10, %20, %30) şahit betonlar dahil olmak üzere toplam 36 adet farklı beton üretilmiştir. Üretilen betonların 1, 3, 7, 28 günlük basınç dayanımları 150 mm olan küp numunelerden elde edilmiş olup, 7 günlük silindir yarılma dayanımları yüksekliği 300 miri çapı 150 mm olan silindir numunelerden elde edilmiştir. Boşluk oranı ve aşınma değerleri 7 günde ölçülmüş olup, plastik bardak şeklinde numuneler kullanılmıştır. Hidratasyon ısısı için 20 İt. kapasiteli kovalar içine dökülen betonların ortasındaki sıcaklığın ölçülmesi şekliyle yürütülmüştür. Sabit çimento miktarında bazı beton karışımlarında su-çimento oranının artışıyla dayanım düşmüştür, ancak bazı karışımlarda ise su-çimento oranının artışı ile dayanım artmıştır. Sabit su-çimento oranında, çimento miktarının artışı ile bazı karışımlarda dayanım artmış, ancak bazı karışımlarda düşmüştür. Bu sonuçlar, silindir yarılma dayanımı, boşluk oranı ve aşınma dayanımı içinde gözlenmiştir. Hidratasyon ısısını etkileyen esas parametrenin çimento miktarı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RESEARCH ON SOME OF THE FACTORS INFLUENCING COMPRESIVE AND TENSION STRENGTH,POROSITY AND HIDRATION TEMPERATURE RISE IN CONCERETE M.Hanifi TARTICI DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr Cengiz Duran ATİŞ Year: 2002, Pages: Jury : Assist. Prof. Dr Cengiz Duran ATİŞ : Assist. Prof. Dr Ergül YAŞAR : Assist. Prof. Dr. İ.Hakkı ÇA?ATAY In this work, the factors including water-cement ratio, quantity of cement and fly ash as mineral additive, which are influencing the compressive strengths, splitting tensile strength, porosity, abrasion and heat of hidration were investigated. For this purpose, a total of 36 different conceretes including control ones, were prepared with three different water-cement ratio (0,35.0,45.0,55) three different dosage of cement (300,400,500), and three different fly ash replacement ratio (%10, %20, %30). Compressive strengths of concrete produced measured using a 150 mm a side cube at 1, 3, 7, and 28 days. Splitting tensile strengths were measured using cylinder sample with 150 mm diameter and 300 mm height at 7 days. Porosity and abrasion were measured using a plastic tea cup shaped sample at 7 days. Samples were cured in water with a temperature of 23°c. Heat of hydration measurement was carried out by measuring the temperature in the middle of a concrete sample which poured into 20 It capacity water bucket. The compressive strengths of some concrete were increased with an increase in water-cement ratio for a constant quantity of cement. However, it decreased for some other concrete. For constant-water cement ratio,an increase in quantity of cement for a unit volume resulted with an increase in compressive strengths for some concretes,but it decred for some other concretes. Similar contusion was observed for splitting tensile strength, porosity and abrasion. It was observedthat the main parameter influencing heat of hydration of concrete was the quantity of cement,