Çatlak kirişli betonarme çerçevelerin rijit diyafram modeli ile üç boyutlu analizi
Three dimensional analysis of reinforced concrete frames using rigid diaphragm model with beams in a cracked state
  1. Tez No: 119835
  2. Yazar: İLKER FATİH KARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme çerçeveler, rijit diyafram modeli, efektif atalet momenti, efektif kayma modülü, deplasmanlar, Reinforced concrete frames, rigid diaphragm model, effective moment of inertia, effective shear modulus, deflections
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışmada kirişlerdeki çatlamalar göz önünde bulundurularak, taşıyıcı sistemi çerçevelerden oluşan betonarme yapıların rijit diyafram modeli ile üç boyutlu analizi için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Çatlamanın sadece kiriş elemanlarda oluştuğu, kolonlarda ise lineer elastik modelin geçerli olduğu kabul edilmiştir. Daha sonra kirişlerdeki çatlamaya ek olarak kolonlarda oluşabilecek çatlamalar da göz önünde bulundurularak, çerçevelerin iki boyutlu analizi için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Yapılan her iki çalışmada elemanların çatlaması halinde, efektif atalet momentlerinin hesabında ACI ve CEB modelleri kullanılmıştır. Analizlerde ayrıca kayma deformasyonlarının etkisi de göz önünde bulundurulmuş, efektif kayma modüllerinin hesabında literatürde de mevcut olan değişik yöntemler kullanılmıştır. Geliştirilen programlar aracılığı ile gerek deneysel çalışması yapılmış iki boyutlu, gerekse üç boyutlu betonarme çerçeve örnekleri çözümlenerek elde edilen sonuçlar irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a computer program has been developed using rigid diaphragm model for the three dimensional analysis of reinforced concrete buildings with beams in cracked state. In the frame analysis cracking is considered only for beam elements, hence, linear elastic stiffness equation is used for columns. Also a computer program for the two dimensional analysis of reinforced concrete frame with columns in cracked state in addition to beams using ACI and CEB models for the the effective moment of inertia. In the analysis, shear deformations are taken into account and reduced shear stiffness is considered by using effective shear modulus models available in the literature. Finally, some problems available in the literatüre are solved by the program and results are found to be in good agreement