Aşağı Seyhan Ovası'nda turunçgil tristeza virüs (CTV) hastalığının sörveyi ve tanısı üzerine araştırmalar
Investigation and survey of citrus tristeza virus (CTV) disease in Seyhan lowland
  1. Tez No: 119844
  2. Yazar: ORHAN BOZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tristeza Virüs Hastalığı, ELISA, DTBIA, Spiroplasma citri
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz DOKTORA TEZİ AŞAĞI SEYHAN OVASINDA TURUNÇGIL TRİSTEZA VİRÜS (CTV) HASTALIĞININ SÖRVEYİ VE TANISI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ORHAN BOZAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA-FİTOPATOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Ahmet ÇINAR Yıl : 2002, Sayfa : 88 Jüri : Prof.Dr. Ahmet ÇINAR Doç.Dr. Nüket ÖNELGE Yard. Doç.Dr. Savaş KORKMAZ Bu çalışma Doğu Akdeniz Bölgesi' nde turunçgil tarımının yoğun olarak yapıldığı Aşağı Seyhan Ovası'nda turunçgil tristeza virüs hastalığının yoğunluğunu belirlemek için gerçekleştirilmiştir. Sörvey çalışmasında, sörvey yöntemi olarak W- modeli sistematik örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Çalışması sırasında vaşington ve valensiya portakalları, satsuma, klemantin, fremont ve minneola mandarinleri, meyer, enterdonat ve kütdiken limonları, star ruby, henderson, rio red, red blush, ve marsh seedless altıntop çeşitlerinde gözlemler yapılmıştır. 906.029 adet turunçgil ağacı sörveylenmiştir. 44.800 adet örneğe ELISA testi yapılmış ve daha sonra ELISA testinde pozitif sonuç verenlere DTBIA testi uygulanmış ve infekteli ağaçlar saptanmıştır. Sadece bir vaşington-satsuma bahçesinden alınan örneklerde ELISA ve DTBIA testleri pozitif sonuç vermiştir. Bu bahçede 19 adet infekteli ağaç belirlenmiştir. Bölgedeki CTV oram % 0.04 olarak saptanmıştır. ELISA testinin yapılmasında bitki dokusu olarak yaprak saplan kullanılmıştır. Tristeza benzeri simptom gösteren 12 ağaçta Spiroplasma citri 'nın varlığı araştırılmıştır. 5 vaşington navel ve 3 valensiya portakal ağacı yapılan çalışmalar sonucu S. citri ile infekteli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATION AND SURVEY OF CITRUS TRISTEZA VIRUS (CTV) DISEASE IN SEYHAN LOWLAND ORHAN BOZAN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Ahmet ÇINAR Year : 2002, Page : 88 Jury : Prof.Dr. Ahmet ÇINAR Doç.Dr. Nüket ÖNELGE Yard. Doç.Dr. Savaş KORKMAZ A survey program was conducted to determine the incidence of CTV in the citrus growing area in Seyhan in the East Mediterranean Region of Turkey. In this survey, W-pattern systematic sampling program was prefered for collect sample. Washington navel and Valencia oranges, satsuma, clemantine, fremont and minneola mandarins, meyer, enterdonato and kiitdiken lemons, star ruby, henderson, rio red, red blush and marsh seedless grapefruits varieties were surveyed. 906.029 trees were surveyed. 44.800 trees were tested by ELISA and then the samples that were given positive results in ELISA were applied by DTBIA method and the infected trees were found. Only, the samples which were taken from Washington navel-satsuma mandarin orchard gave positif results in the ELISA and DTBIA method. 19 trees were found to be CTV infected in this orchard. The CTV incidence of 0.04 % was found in surveyed area. Leaf petiol was used for ELISA testing. The number of 12 trees which shown tristeza like symptoms were investigated for S. citri. S. citri was" found in 5 Washington navel and 3 valensiya orange trees. Key Words : Citrus tristeza virus, ELISA, DTBIA, Spiroplasma citri ~sss£sr--