Design and simulation of active filters with third generation current conveyors
Üçüncü kuşak akım taşıyıcıları ile aktif filtre tasarımı ve simülasyonu
- Tez No: 119850
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Active Filters, Current Conveyor
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ UÇUNCU KUŞAK AKIM TAŞIYICILARI İLE AKTİF SÜZGEÇ TASARIMI VE SİMULASYONU Özlem ÜNAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Murat AKSOY Yıl: 2002 Sayfa: 51 Jüri : Prof. Dr. A. Hamit SERBEST Yrd. Doç. Dr. Murat AKSOY Yrd. Doç. Dr. Ulus ÇEVİK Aktif süzgeçler haberleşme sistemlerinin önemli bir parçasıdır. Aktif filtreleri meydana getirmek için pek çok metot mevcuttur. OPAMP'lar ve OTA' lar aktif süzgeç tasarımında en çok kullanılan elemanlar olmasına rağmen, aktif süzgeçleri oluşturmak için akım taşıyıcıları son yıllarda tercih edilmektedir. Akım modlu süzgeçler gerilim modlu devrelerle karşılaştırıldığında daha geniş bant genişliğine ve lineerliğe sahiptirler. Kaskad bağlanabilirlik süzgeçler için önemli bir özelliktir, çünkü yüksek dereceden filtreler kolayca elde edilebilir Eklenecek aktif bir elemana ihtiyaç duymaksızın kolay kaskad bağlanabilirlik için yüksek çıkış empedansı veya çok düşük giriş empedansı akım modlu süzgeçler için gereklidir. Bu yüzden hazırlanan pek çok akım modlu süzgeç devreleri yüksek çıkış empedansı gösterir. Akım modlu bir süzgeç devresi yüksek çıkış empedansı ve aynı anda düşük giriş empedansı gösterdiği için ilginçtir. Geliştirilmiş üçüncü kuşak akım taşıyıcıları aktif filtre gerçekleştirmesinde yeni olanaklar sağlar. Bu tezde MOSFET'lerden oluşmuş geliştirilmiş üçüncü kuşak akım taşıyıcıyı kullanarak aynı anda alçak geçiren,bant geçiren ve yüksek geçiren filtre fonksiyonlarını gerçekleştiren universal bir filtre oluşturulmuştur. Elde edilen akım modlu universal filtre minimum sayıda elemanla gerçekleşmiştir. Tasarlanan universal aktif filtrenin frekans cevabı PSpice benzetim programı ile test edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Aktif Süzgeçler, Akım Taşıyıcı. H
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DESIGN AND SIMULATION OF ACTIVE FILTERS WITH THIRD GENERATION CURRENT CONVEYOR Özlem ÜNAL DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Dr. Murat AKSOY Year: 2002 Pages: 51 Jury : Prof. Dr. A. Hamit SERBEST Asst. Prof. Dr. Murat AKSOY Asst. Prof. Dr. Ulus ÇEVİK Active Filters are important part of communication systems. There are many methods to achieve active filters. Even though OPAMPs and OTAs are popular electronic elements for active filters designs, current conveyors are preferred to achieve active filters in recent years. Current-mode filters are accepted to have wider dynamic range and larger bandwidth compared to voltage-mode filters. Cascadibilty is an important property of these filters since higher order filters can easily be obtained. For easy cascadibilty without the need for additional active elements, high output impedances or very low input impedances are necessary for current-mode filters. Therefore many current-mode filter circuits presented exhibit high output impedances. One current-mode filter is interesting since it exhibits both high output impedance and simultaneously low input impedance. Modified third generation current conveyor offers new possibilities for the realization of active filters. In this thesis, a universal filter using modified third generation current conveyor constituted with MOSFETs, which simultaneously realizes low-pass, band-pass and high-pass filter functions is implemented. Obtained current mode universal filter is realized with minimum number of elements. Frequency response of the designed universal active filter is tested PSpice simulation program.