Bazı hıyar, domates ve biber çeşitlerinin Meloidogyne javanica Chitwood 1949 IRK-1 ve Meloidogyne incognita Chitwood 1949 IRK-2'ye karşı dayanıklılıklarının araştırılması
Reaction of some cultivated varieties of cucumber, pepper and tomato to the root-knot nematodes, Meloidogyne javanica Chitwood 1949 race-1 and Meloidogyne incognita Chitwood 1949 race-2
  1. Tez No: 119854
  2. Yazar: ADEM ÖZARSLANDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. HALİL ELEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hıyar, biber, domates, Meloidogyne javanica ırk-1, Meloidogyne incognita ırk-2, dayanıklılık
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada 28 hıyar, 26 domates ve 16 biber çeşidi Meloidogyne javanica ırk-1 ve M. incognita ırk-2'ye karşı 25±1°C sıcaklık ve %60±10 orantılı nem koşullarında iklim odasında testlenmiştir. Denemeye alınan tüm hıyar çeşitlerinin M. javanica ırk-1 ve M. incognita ırk- 2'ye duyarlı oldukları saptanmıştır. Domates çeşitlerinin tümü M. incognita ırk-2'ye duyarlı iken, 144 RN, Target N Fİ ve 1077 domates çeşitlerinin M. javanica ırk-1' e dayanıklı olduğu ve diğerlerinin ise duyarlı olduğu belirlenmiştir. Bu çeşitlerin M javanica ırk-1 karşı 30±l°C'de de dayanıklı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Denemeye alman biber çeşitlerinin tamamının M. javanica ırk-1' e karşı dayanıklı bulunurken, M. incognita ırk-2'ye karşı duyarlı oldukları tespit edilmiştir. Biber çeşitlerinin tümü 30±1°C sıcaklıkta da M. javanica ırk-1 'e karşı dayanıklılıklarım sürdürebilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
A In this study, 28 cucumber, 26 tomato and 16 pepper varieties were tested against Meloidogyne javanica race-1 and M incognita race-2 at 25±1°C and 60±10 % relative humudity in controlled room. Test results revealed that all cucumber varieties were susceptible to M. javanica race-1 and M incognita race-2. While all tomato varieties were susceptible toM. incognita race-2, only three tomato varieties, 144 RN, Target N Fl and 1077 were found to be resistant to M. javanica race-1. These varieties were also found to be resistant to M. javanica race-1 at 30±1°C. While all pepper varieties tested were resistant to M. javanica race-1, they were susceptible to M incognita race-2. All of the pepper varieties tested were able to maintain resistance to M. javanica race-1 at 30±1°C Key words : cucumber, pepper, tomato, Meloidogyne javanica race-1, Meloidogyne incognita race-2, resistance. m