Kavunda fusarium solgunluğuna karşı trifluralin ve acetochlor herbisitlerinin kullanılarak dayanıklılığının teşvik edilmesi
Induction of resistance to fusarium wilt of melon using herbicides trifluralin and acetochlor
- Tez No: 119855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YETER CANIHOŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kavun, Fusarium solgunluğu, Dayanıklılığın teşviki, Herbisit, Melon, Fusarium wilt, Induced resistance, Herbicide
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada trifluralin ve acetochlor herbisitlerinin Fusarium oxysporum f.sp. melonis (FOM)'in miseliyal gelişimi ve kavunda Fusarium solgunluk hastalığı üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Her iki herbisit de katı ortamda FOM'un miseliyal gelişimini doza bağlı olarak artan oranda inhibe etmiştir. Bununla birlikte trifluralin katı ortamda miseliyal yoğunluğu arttırıcı etkide bulunmuştur, ve buna paralel sıvı ortamda dozla artan oranda miseliyal kuru ağırlığın artışına neden olmuştur. Acetochlor FOM'un koloni gelişimi üzerine trifluralinden daha fazla inhibe edici etki göstermiş ve yine sıvı ortamda doz artışına paralel olarak fungusun miseliyal ağırlığım ters orantılı bir şekilde azaltmıştır. Herbisitlerin solgunluk hastalığına olan etkilerinde ise trifluralin ve acetochlorun uygulama dozlarının yarısı (trifluralin; 96 ul/m2 ve acetochlor; 168 ul/m2) hastalığı azaltmada en etkili olmuşlardır. Trifluralinin 96 ul/m2lik dozu hastalık oluşumunu %62,4 azaltırken, acetochlorun 168 ul/m2 lik dozu %55 oranında azaltmıştır. Bunun yanında herbisitlerin normal uygulama dozları da (192 ul/m2 ve 336 ul/m2) hastalık oluşumunu azaltmış ancak iki katı dozlar (384 ul/m2 ve 672 ul/m2) hastalığı arttırmıştır. Tüm uygulamalardaki bitkilerden elde edilen ekstraktlar kontroldeki lerden elde edilenlere göre fungusun çim borusu gelişimini inhibe etmiş, bu uygulamalarda en güçlü inhibisyonu yine herbisitlerin yarı dozlarının (trifluralin; 96 ul/m2 ve acetochlor; 168 ul/m2) uygulandığı bitki ekstraktları sağlamış daha sonra bunu sırasıyla iki katı (384 ul/m2 ve 672 ul/m2)ve normal uygulama dozları (192 ul/m2 ve 336 ul/m2) takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
Effect of herbicides, trifluralin and acetochlor, on the mycelial growth of Fusarium oxysporum f.sp. melonis (FOM) and Fusarium wilt disease of melon was investigated. Both herbicides inhibited the mycelial development of FOM on the solid medium depending on the concentration of herbicides. However trifluralin increased the mycelium intensity on the solid medium, and therefore increased mycelial dry weight of FOM in the liquid medium correlated with herbicide concentration. Acetochlor had more inhibitory effect on the colony growth of FOM than those of trifluralin did. Acetochlor in the liquid medium also decreased mycelial dry weight of FOM correlated with herbicide concentration. Both herbicides trifluralin and acetochlor, at application dosage/2 (trifluralin; 96 [il/m2 and acetochlor; 168 u.l/m2) had highest effect on the wilt disease incidence with 62.4% and 55% effectiveness, respectively. However application dosages (192 u,l/m2 and 336 ul/m2) were also diminished disease incidence but application dosagex2 (384 ul/m2 and 672 u.l/m2) increased disease incidence. Extracts of these plants had inhibitory effect on the germ tube of FOM spores compared to control plant extracts. Extracts from the plants exposed to the herbicides at application dosage/2 most effectively inhibited the germ tubes of spores, this was followed by application dosagex2 and application dosage, respectively.