Polygonum salicifolium brous. ex willd.'de pH'ın kurşun alınımına, klorofil, azot ve protein miktarı ile gelişmeye etkileri
The Effects of pH on uptake of lead, amounts of chlorophyll, nitrogen, protein and growth in Polygonum salicifolium brous. ex willd.
- Tez No: 119856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET SAYGIDEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Polygonum, Kurşun, Klorofil, Azot, Lead, Chlorophyll, Nitrogen, Polygonum II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ POLYGONUM SALICIFOLIUM BROUS EX WILLD.'DE pH'NIN KURŞUN AÜNIMINA, KLOROFİL, AZOT VE PROTEİN MİKTARI İLE GELİŞMEYE ETKİLERİ Muhittin DOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Saadet SAYGIDEĞER Yıl:2002, Sayfa: 62 Jüri : Doç. Dr. Saadet SAYGIDEĞER : Prof. Dr. Cahit ERDEM : Yrd. Doç. Dr. Fatma ÇEVİK Bu çalışmada, Polygonum salicifolium Brous. ex Willd.'de pH'nın kurşun alınımına, klorofil, kuru madde, azot ve protein miktarı ile gelişmeye etkileri araştırılmıştır. Çalışmada kurşun asetat çözeltileri 1, 5, 10, 25, 50, 100, 250, 500 ve 1000 mg/l'lik derişimlerde hazırlanmış ve pH 5, 7 ve 9'da karşılıklı etkili olarak denenmiştir. pH 5 teki bitki gelişimi Pb İle etkileşiminden dolayı olumsuz etkilenmiştir. Kurşun derişimi arttıkça bu etkiler de artmış, 500 ve 1000 mg/l'lik derisindeki bitkiler ölmüştür. pH 7'deki gelişim pH 5 ve 9 'a kıyasla daha iyi olmuştur. Kurşun birikim miktarları bitki organları arasında farklılıklar göstermiştir. Makrofit organları arasındaki kurşun miktarları pH 5, 7 ve 9'da sırası ile kök>gövde>yaprak şeklinde elde edilmiştir. Total klorofil, total azot, total protein miktarları ve kuru ağırlık / yaş ağırlık oranları Pb derişimine bağlı olarak azalmış; bu azalmalar pH 5, 7 ve 9 düzeylerinde farklılıklar göstermiştir. Bu azalmalar pH 5'te pH 7 ve 9'a kıyasla daha fazla olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF pH ON UPTAKE OF LEAD, AMOUNTS OF CHLOROPHYLL, NITROGEN, PROTEIN AND GROWTH IN POLYGONUM SALICIFOLIUM BROVS. EX WILLD. Muhittin DOGAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATUREL APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Saadet SAYGIDE?ER Year:2002, Pages: 62 Jury : Assoc. Prof. Dr. Saadet SAYGIDE?ER : Prof. Dr. Cahit ERDEM : Assist. Prof. Dr. Fatma ÇEVİK The effects of pH on the uptake of lead, amounts of chloropyhll, nitrogen and protein, the ratio of dry v/eight to fresh weight and growth were investigated in Polygonum salicifolium Brous. ex Willd. in this study. The solutions of lead acetate were prepared at concentrations of 1, 5, 10, 25, 50, 100, 250, 500 and 1000 mg/1 and it was examined as interaction at pH 5, 7 and 9. Because of interaction with Pb, plant growth at which pH 5 was affected adversely. These effects increased with increase of Pb concentration; plants in which 500 and 1 000 mg /l concentrations died. The growth was better at pH 7 than pH 5 and pH 9. The amounts of lead accumulation exhibited difference among plant tissues. The quantities of lead among macrophyte tissues at pH 5, 7 and 9 were obtained as root>stem>leaf, respectively. The quantities of total chlorophyll, total nitrogen and the ratios of dry weight to fresh weight decreased related to Pb concentration with different levels at pH 5, 7 and 9; the decrease was more at pH 5 than pH 7 and pH 9.