Susam (Sesamum indicum L.) bitkisinin hasat mekanizasyonu olanaklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on determination of harvesting mechanization possibilities of sesame plant
  1. Tez No: 119859
  2. Yazar: SELÇUK UĞURLUAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. TUNÇ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Susam, tohum, biçer bağlar, hasat, Sesame, seed, riper binder, harvest II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, susam bitkisinin hasadına ilişkin mekanizasyon olanakları araştırılmıştır. Bitkinin ekiminde bir hassas ekim makinası kullanılmış ve hasadında ise bir biçer bağlar orak makinası kullanılarak, geleneksel hasat yöntemiyle işgücü gereksinimi açısından bir kıyaslama yapılmıştır. Araştırmada sonuç olarak, bitkinin hasat işinde bir biçer bağlar orak makinası kullanımı, önemli oranda işgücü tasarrufu ve hasatta zamanlılık sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, mechanization possibilities for sesame plant related to harvesting were investigated. To plant sesame a precision planter was used while harvesting was accomplished with a reaper-binder, then new harvesting method was compared with conventional one in terms of labour requirement. At the and of the research, some advantages such as labour and timeliness in harvesting was provided using reaper-binder.