Heyting değerli omega-cebirlerde serbestlik
Freenes on heyting valued omega-algebras
- Tez No: 119868
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİME EKİCİ, DR. M. SABRİ TERZİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Heyting Cebiri, H-değerli Cebir, H-değerli Serbest Cebir, Heyting Algebras, H-valued Algebra, H-valued Free Algebra. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz DOKTORA TEZİ HE YTING DEĞERLİ ^-CEBİRLERDE SERBESTLİK GÖKHAN ÇUVALCIOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MATEMATİK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Naime EKİCİ Danışman : Öğr. Gör. Dr. M. Sabri TERZİ Yıl: 2002, Sayfa: 68 Jüri :Prof. Dr. Naime EKİCİ :Prof. Dr. Melih BORAL :Prof. Dr. Hüsnü KIZMAZ :Yrd.Doç.Dr. Sultan YAMAK :Yrd.Doç.Dr. Perihan DİNÇ-ARTUT Bu güne kadar yapılan çalışmalarda L-belirsiz kümelerin lojiği ve L- belirsiz cebirsel yapılar farklı implikasyonlar kullanılarak verilmiştir. Çalışmalarda, ya bir L kafesi sabit tutularak onunla belirli L-belirsiz lojik veya cebirsel yapı ya da L kafesi değiştikçe L-belirsiz lojik veya cebirsel yapının özellikleri incelenmiştir. Ancak, L kafesini sabit tutarak yapılan çalışmalarda, bir L-belirsiz yapının tanımlanabilmesi için öncelikle iki değerli mantıktaki cebirsel yapı verilip, ardından bu yapı çok değerli matematikteki cebirsel yapılar kurulmuş, bu yapıların özellikleri incelenmiştir. L-belirsiz matematiğin, iki değerli matematiğin bir genelleştirmesi olduğu bu çalışmada da irdelenmiştir. O halde L-belirsiz matematiğin cebirsel yapılarının iki değerli matematiğin cebirsel yapılarına bağlı kalmadan açıklanması, L-belirsiz kümeler ve üzerlerinde tanımlı operatörler crips anlamda (yani elemanter karakteristik fonksiyonlarıyla) düşünüldüğünde iki değerli matematikteki cebirsel yapılan elde etmemiz daha geniş çalışma alanları yaratacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS FREENES ON HEYTING VALUED Q-ALGEBRAS GÖKHAN ÇUVALCIO?LU DEPARTMENT OF MATHEMATICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Naime EKİCİ Supervisor : Lecturer Ph.D. M. Sabri TERZİ Year: 2002, Pages:.68 Jury :Prof. Dr. Naime EKİCİ Prof. Dr. Melih BORAL Prof. Dr. Hüsnü KIZMAZ Asst. Prof. Sultan YAMAK Asst. Prof. Perihan DİNÇ-ARTUT In the studies done so far, logic of L-uncertain set and L-uncertain structures have been explained by using different implications. In the studies, either L-uncertain logic (algebraic structure) has been examined by settling a L lattice or as L lattice has changed characteristic of the L- uncertain logic (algebraic structure) have been studied. However, in the studies by keeping the L-lattice form, in order to form a L-uncertain structure especially algebraic structures in two variable mathematics were given and then algebraic structures in many variable mathematics were formed, and the characteristics of this structures were examined. That L-uncertain mathematics is a generalisation of two variable mathematics has also been discussed in this study. That algebraic structures of L- uncertain mathematics have been defined witout depending upon algebraic structures of two variable mathematics and that algebraic structures in two variable mathematics have been obtained when the L-uncertain sets and operators defined on these sets have been considered as crips (elementary characteristic functions) will create larger study areas.