Ultra-short pulse propagation in single mode optical fiber
Tek modlu optik fiberlerde çok kısa palsların yayılımı
- Tez No: 119871
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok kısa pals yayılımı, tek modlu optik fiber, soliton, lineer olmayan schrodinger denklemi, kırılma indisi. II
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tek modlu optik fiberlerdeki kısa palsların yayılımı, bazı lineer ve lineer olmayan faktörleden etkilenir. Değişik faktörlerin pals yayılımına etkisi pals gücüne, pals genişliğine ve fiber özelliklerine (yayılma, lineer olmayan özellikler ve kayıplar) bağlıdır.Minimum yayılmadan uzak dalga boylarındaki pikosaniye pals yayılımı, kırılma-indis nonlineeritesi ve grup hızı yayılımı faktörleri ile tanımlanır. Pals spektral ve geçici şekil değişiklikleri olmaksızın kararlı pals yayılımı, kırılma indis nonlineeritesi ile yayılım boyunca pals genişlemesi etkisinin ihmal edilmesi sonucunda oluşur. Tek dalgalar, iç çarpışmalara bağlı bozulmalara uğramadan birbiri içinden geçer. Optik soliton, bir ışık dalga zarfının tek dalgasıdır. Buna göre fiberdeki optik soliton, bir zarf solitonuna aittir. Pals şekli ışık dalgasının zarfını gösterir.Güçlü lineer olmayan yayılım ortamında,öyle ki bu ortam dalganın dalgaboyuna ve büyüklüğüne bağlı dalga özelliği gösterir, yayılan bir dalga zarfı, plazmadaki dalgalar için de bilinen tek dalga çözümüne sahiptir.Bizim çalışmamızda, tek modlu fiberlerdeki dalga yayılımım inceleyeceğiz. Pals yayılımına değişik faktörlerin etkisini analiz edeceğiz. Bu analizde, soliton dalgasını tanımlayan lineer olmayan schrodinger denklemini ve denklemi çözmek için split-step fourier metodunu kullanacağız. Bu faktörler pals gücüne ve genişliğine ve ayrıca lineer ve lineer olmayan fiber özelliklerine bağlıdır.
Özet (Çeviri)
The propagation of short pulses in single mode optical fibers is affected by a number of linear and nonlinear effects. The influence of different effects on pulse propagation depends on the pulse power and width and the fiber properties. Picosecond pulse propagation at wavelengths far from the dispersion minimum is described by the effects of the group velocity dispersion and the refractive-index nonlinearity. Stable pulse-propagation without changes of pulse spectral and temporal shapes can exist as a result of the cancellation of the effect of pulse broadening through dispersion by the refractive index nonlinearity. Solitary waves pass through one another without deformations due to the collisions. The optical soliton in fibers is the solitary wave of an envelope of a light wave. The optical soliton belongs to an envelope soliton. The pulse shape represents an envelope of a light wave. An envelope of a wave which propagates in a strongly dispersive nonlinear medium,in which the wave property depends on the amplitude as well as on the wavelength of the wave, has a solitary wave solution had been known for waves in plasmas. In our simulation we will investigate pulse propagation in single- mode optical fibers. We will analyze the influence of different effects on pulse propagation. In this analysis, we will use nonlinear schrodinger equation which describes soliton wave and split-step fourier method to solve this equation. These effects depend on the pulse power and width and also linear and nonlinear fiber properties. Keywords : Ultra-short pulse propagation, single mode optical fiber, refractive index, soliton, nonlinear schrodinger equation, split-step fourier method.