Bakteri (Bradyrhizobium japonicum) aşılamasının KKTC koşullarında soya (Glycine max L. ) bitkisinde nodülasyon ve dane verimine etkisi
The Effects of bacterial (Bradyrhizobium japonicum) inoculation on nodulation and yield in soybean (Glycine max L. ) at Turkish Republic of Northern Cyprus
- Tez No: 119872
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Soybean, bacterial inoculation, nitrogen fixation, TRNC ».sssasKS* ^atfWAKtAS*
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAKTERİ (Bradyrhizobium japonicum) AŞILAMASININ KKTC KOŞULLARINDA SOYA (Glycine max L.) BİTKİSİNDE NODÜLASYON VE DANE VERİMİNE ETKİSİ Salih BIREN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman Yılı Jüri Prof. Dr. Mustafa GÖK 2002 Sayfa: 46 Prof. Dr. Mustafa GÖK Prof. Dr. Zülküf KAYA Prof. Dr. Turan SAĞLAMTİMUR Bu çalışmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güzelyurt Bölgesinde değişik Bradyrhizobium japonicum suşları ile aşılamanın farklı soya çeşitlerinde, tarla koşullarında nodülasyon, N2-fıksasyonu ve dane verimine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada altı farklı Bradyrhizobium japonicum suşu (Soil, 110, 1755, 1756, 1809, 30131) ve iki farklı soya çeşidi (Sa88 ve Asgrow) kullanılmıştır. Bilindiği kadarıyla bu çalışmanın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) koşullarında bakteri aşılamasının etkisine yönelik ilk çalışma olması nedeniyle, sözü edilen bakteri suşları bireysel olarak aşılanmak yerine, en azından bakteri aşılaması- nodül oluşumu ilişkisinin bu koşullarda görülmesi amacıyla karışım halinde (Bl, B2, B3 karışımları) aşılanmıştır. Deneme sonuçlan, KKTC koşullarında soya bitkisinin bir kültür bitkisi olarak ekilebileceğini, bakteri aşılaması yapılmamış normal çiftçi koşullarında 330 kg/da gibi önemli sayılabilecek bir dane verimi elde edildiğini, soyanın bir baklagil bitkisi olması göz önüne alınarak uygun bakterilerle aşılama yapılması durumunda bu verim değerinin 579 kg/da'a kadar çıkabileceğini göstermiştir. Deneme sonuçlarından ayrıca, bakteriyel N2 fiksasyonu için önemli bir parametre olan nodul oluşumu bakımından bakteri aşılamasının son derece önemli olduğunu, bakteri aşılanmayan kontrol varyantında bitkilerde hiç nodul oluşumu görülmezken, bakteri ile aşılanan bitkilerde 20 nodul/bitkiye ulaşan sayıda nodul oluştuğu görülmüştür. Bu bulgu, daha önceleri hiçbir şekilde bakteriyel (Bradyrhizobium spp.) aşılamanın yapılmadığı KKTC topraklan açısından oldukça önem taşımaktadır. Sonuçlar, yukarıdaki bulgulara ilave olarak, KKTC koşullarında en yüksek dane verimi ve mikrobiyel N2-fiksasyonu açısından aşılamada kullanılacak Bradyrhizobium japonicum suşlarının etkinlik farklılıklarının ve ekimde kullanılacak soya tohumu çeşidinin de önemli rolü olduğunu ortaya koymuştur. Deneme ile elde edilen bulgular, Bl bakteri karışımı ve Sa88 soya çeşidi baklagil alanları için öngörülen normal azot dozunda (4 kg N/da) denemenin yürütüldüğü koşullar için en yüksek dane veriminin elde edildiğini göstermiştir. Yukarıdaki bilgilere ilave olarak sonuçlar, soya bitkisinde KKTC koşullarında bakteri aşılamasının, bitkinin dane ve kök üstü aksamında bakteri aşısız (kontrol) uygulamalara göre % azot içeriğim önemli derecede artırdığım göstermiştir. Bu aksamların azot içeriği, ürün kalitesi (protein) yönünden pratikte önem taşımaktadır. Anahtar Kelime : Soya, bakteri aşılaması, azot fiksasyonu, KKTC
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF BACTERIAL (Bradyrhizobiumjaponicum) INOCULATION ON NODULATION AND YEELD IN SOYBEAN {Glycine maxL.) AT TURKISH REPUBLIC OF NORTHERN CYPRUS Salih BIREN DEPARTMENT OF SOIL SCHCNCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury Prof.Dr.Mustafa GÖK 2002 Pages: 46 Prof.Dr.Mustafa GÖK Prof.Dr.ZülküfKAYA Prof.Dr.Turan SA?LAMTİMUR This study examined the influence of different Bradyrhizobium japonicum strains inoculation on different varieties of soybeans, nodulations, N2-fixation and yield at field condition of Güzelyurt Region of Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC). In the experiment of this study, six different Bradyrhizobium japonicum strains (Soil, 110, 1755, 1756, 1809, 30131) and two soybeans varieties (Sa88 and Asgrow) were used. So far, as far as the researcher is aware of, the Bradyrhizobiumjaponicum inoculation to soybean in TRNC conditions has not been studied in detail. As such, three different mixtures (Bl, B2, B3) rather than individually inoculation of different Bradyrhizobiumjaponicum strains were inoculated to determine the relationship between bacteria inoculation and nodulation. The results of this study revealed that, yield might reach up to 3300 kg ha“1 even in non- inoculated variant and therefore soybean could be planted in the conditions of TRNC. The study further indicated that yield may increase up to 5970 kg ha”1 by inoculation of Bradyrhizobium spp. strains. Moreover, for the nodulation -an important parameters of biological N2-fixation-, bacterial inoculation was found to be rather important. In the control variant nodulation was not observed while 20 nodules per root were counted in the inoculated variants. The findings of this research indicated the importance of bacterial inoculation (Bradyrhizobium spp.) in the TRNC soils which, so far, was not infected by the bacteria as pointed out above. Furthermore, from the results of this study, the efficiency of Bradyrhizobium japonicum and varieties of soybean were found to be rather important for the yield and microbial N2-fixation. The combinations of Bl bacteria mixture and Sa88 variety of soybean in the required N fertilization dose (i.e. 40 kg ha"1) combinations resulted in the highest yield. Finally, the results of this study showed that bacterial inoculation in comparison with the non- inoculated -control- variant in soybean in TRNC conditions increased significantly nitrogen contents of seeds, shoots and roots. In practices, nitrogen content of seed and shoot are known to be very important for crop quality (i.e. protein).